Izjemen uspeh slovenskega filma

Film Steakhouse slovenske režiserke je kandidat za oskarja!

E. J.
22. 12. 2022, 10.13
Posodobljeno: 22. 12. 2022, 13.00
Deli članek:

Nataša Bučar, direktorica Slovenskega Filmskega Centra, je ponosno sporočila, da je film Steakhouse režiserke Špele Čadež na tekmi za Oskarja!

Tina Smrekar
Špela Čadež, avtorica kratkega animiranega filma, ki pobira nagrade po vsem svetu.

"Čestitke režiserki, producentki Tini Smrekar in celi ekipi," je zapisala Nataša Bučar ob včerajšnji najavi kandidatov za prestižno filmsko nagrado oskar - v kategoriji kratkih animiranih filmov je namreč film Steakhouse slovenske režiserke Špele Čadež. 

Film je svojo festivalsko pot začel s premiero v Locarnu in bil nominiran za precej nagrad, 10 pa jih je tudi osvojil. Zagotovo pa izstopa nominacija v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri nagradah annie v Hollywoodu

45-letna Špela Čadež je zanj prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

"Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?," piše v opisu filma.


Žirija filmskega festivala Anima, kjer je film med drugim tudi tekmoval, je pred občinstvom povedala, da kljub nenehno napredujoči animacijski ustvarjalnosti opaža, da nekateri filmi še vedno prikazujejo zgodbe, v katerih so v ospredju stereotipni fantazijski in fetišizirani liki. "Naveličani smo ženskih likov brez vsebine, ki se znajdejo v tem položaju, ne da bi sploh bile igralke. Dovolj nam je dojemanja ženskega telesa zgolj skozi prizmo seksualizacije. Dovolj nam je moških likov, ki jih, ne da bi se o njem spraševali, uničuje lastno nasilje," je med drugim povedala žirija. Ob tem je poudarila, da vsled tega veliko nagrado za kratki film podeljuje "filmu, ki mu je uspelo ujeti kompleksnost čustev lika, ki je pod psihološkim nadzorom nasilnega moškega. Ob prikazu vsakdanjega življenja tega para se poglobimo v doživljanje močne ženske, katere zadnje dejanje nas spravi v dobro voljo".

Slovenski filmski center
Špela Čadež v filmu prikazuje počasi nastajajočo dramo, v kateri osebna bolečina vre na štedilniku kot družbeni problem.
Scenarij za Steakhouse je napisal Gregor Zorc, v animaciji in risbi sta z režiserko združili moči še glavna animatorka Zarja Menart in Anka Kočevar. Glasove sta likom posodila Maruša Majer in Marko Mandič. Avtorsko glasbo slovenskih Olfamož je izbral Tomaž Grom, postprodukcijo zvoka podpisuje Julij Zornik, koloriranje pa Teo Rižnar.

SFC
Animirani film Steakhouse je prejel že 10 nagrad, mu bo uspelo v tekmi za oskarja?