Za zbiratelje

'Prvi lastnik, vzdrževan, babica ga je vozila do tržnice in nazaj': Jaguar kraljice Elizabete II. naprodaj

E. J.
3. 11. 2022, 12.28
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 14.24
Deli članek:

Avto je bil prvič registriran leta 2009, na števcu pa ima le 120.000 kilometrov.

profimedia
Pokojna kraljica Elizabeta II. je rada vozila svoj zeleni jaguar - zdaj je njen avto naprodaj.

Med svojo dolgo vladavino je kraljica Elizabeta II. zamenjala na desetine luksuznih britanskih avtomobilov. Čeprav je bila njena izbira največkrat Land Rover Defender, je oboževala tudi Jaguarja X-Type, za volanom katerega je preživela zadnje leto svojega življenja.

Konec lanskega leta, po objavi zdravstvenih težav, je prav v tem zelenem jaguarju bežala pred fotografi pred gradom Windsor.

Kraljičin jaguar se je zdaj pojavil v ponudbi avkcijske hiše Historics Classic & Sportscar Auctioneers.

profimedia
Zanimivo bo videti, za koliko bodo kraljičin jaguar prodali - če ne bi bil 'kraljevski', bi stal okoli 4600 evrov, a ta bo zagotovo dosegel vsaj desetkratno ceno, menijo v avkcijski hiši, kjer ga prodajajo.

Čeprav je na prvi pogled videti kot družinski avtomobil, ga poganja zmogljiv trilitrski motor V6, ki prenaša moč na vsa kolesa. Prvič je bil registriran leta 2009, na številčnici pa ima le 120.000 kilometrov.

James Good iz dražbene hiše ni skrival navdušenja nad ikoničnim jaguarjem: "V veliko čast je prodati na dražbi ta fantastičen kos zgodovine. Kot lahko vidite v časopisih, je bila prva lastnica kraljica Elizabeta II.

profimedia
Oprema avta je kraljevska, zagotavljajo prodajalci v avkcijski hiši.
Njen Jaguar je bil pravilno servisiran. Kot se za avtomobile kraljeve družine spodobi, je notranjost oblečena v najboljše usnje, ne manjkajo pa še pomična streha, električni pomik stekel, avtomatski menjalnik... Gre za lep in unikaten zbirateljski primerek. Pravi zaklad!"

Čeprav je podobne primerke v oglasnikih mogoče najti tudi za 4000 funtov (približno 4.616 evrov), poznavalci ocenjujejo, da bo ta primerek dosegel vsaj desetkrat višjo ceno.

Dražba bo 26. novembra, izklicna cena pa je en funt.