Veliki udarec za princa

Posebna pravila za izobčenca princa Andrewa in Harryja, novi kralj je neusmiljen

E. J.
13. 9. 2022, 10.44
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 20.33
Deli članek:

Britanska kraljica je formalno bila tudi vrhovna poveljnica britanske vojske, zato so princi in princesa na pomembnih dogodkih oblečeni v vojaške uniforme. A kar dvema princema so jo prepovedali, kar se je pokazalo zdaj, ko je bil prince Andrew na bdenju svoje mame v 'jutranji obleki', enako se mora oblačiti tudi princ Harry.

profimedia
Kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, ki ni bil v vojaški uniformi, vendar je imel medalje pripete na 'jutranji obleki', kot moško obleko imenujejo na dvoru, hodija za mrliškim vozom, ki prevaža krsto kraljice Elizabete II. v Edinburghu.

Vojvoda Yorški, princ Andrew je prišel na včerajšnjo slovesnost v obleki, v ostrem nasprotju s svojim bratom in sestro – princeso Anne in princem Edwardom – ki sta nosila svoje vojaške uniforme za tradicionalno vigilijo princev v katedrali St Giles v Edinburghu.

Takšna oblačila kraljičinega tretjega otroka so bila opomin na njegov ’znižan status,’ potem ko mu je ’Firma’, kot v tujini imenujejo monarhijo, odvzela vojaške nazive in ga izločila iz javnega življenja zaradi njegovih povezav z zloglasnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom.

profimedia
Princ Andrew ni smel nositi vojaške uniforme na vigiliji za svojo mamo, medtem ko sta brata in sestra v uniformah.
Brez statusa HRH

V zadnjih letih se je princ namreč ubadal z obtožbami ene od Epsteinovih 'spolnih suženj', češ da jo je kraljičin sin spolno zlorabil, ko je bila mladoletna po ameriški zakonodaji. To se je nato nadaljevalo z bombastično tožbo v ZDA in večmilijonsko izvensodno poravnavo, čeprav je vojvoda Yorški dosledno zanikal obtožbe.

Zaradi tega se je Andrew odrekel statusu HRH (His or Her Royal Highness. - njeno oz. Njegovo visočanstvo) in so mu bili odvzeti vsi častni vojaški naslovi, vključno s nazivom polkovnika grenadirske garde.

In vse to je prav zares šele očitno postalo včeraj, ko so njegovi bratje in sestre prispeli, da bi bdeli nad krsto svoje matere v vojaških uniformah, medtem ko je Andrew ostal oblečen le v obleko in medalje.

Po kratkem sprevodu so kralj Karel III, Anne, kraljeva princesa, princ Andrew in princ Edward stali vsak na enem od štirih vogalov hrastove krste s sklonjenimi glavami v slovesnosti, imenovani Vigilija princev.

Vojvoda Yorški je med 10-minutnim bdenjem nekaj časa držal zaprte oči, kraljeva princesa in grof Wesseški pa sta imela oči uprte v tla. Kralj - njegove oči so se vlažile - je držal roke sklenjene in prav tako gledal proti tlom, medtem ko so člani javnosti šli mimo.

profimedia
Člani kraljeve družine danes stojijo pri molitvi in ​​premišljevanju za življenje kraljice Elizabete II v katedrali St Giles v Edinburghu, mimo pav vrsti hodijo obiskovalci.
Kralj v tartanu in belem resju

Kralj in njegova družina so stali poleg štirih članov kraljeve čete lokostrelcev, ki so stali na straži, ti so bili oblečeni v klobuke z dolgim ​​perjem in oboroženi s puščicami in tulci.

Člani javnosti – na tisoče ljudi, ki so hodili mimo krste vse popoldne - so bili na kratko zadržani, da so lahko kraljevi člani prevzeli svoje mesto ob krsti. Številni člani javnosti so se priklonili, ko so šli mimo kralja, drugi pa so s sklonjenimi glavami slovesno hodili mimo. Charles je nosil tartan princa Charlesa Edwarda Stuarta in belo resje v reverju iz Balmorala, medtem ko sta se Anne in Edward pojavila v vojaški uniformi.

Vendar je Andrew – kljub temu, da je služil v Falklandski vojni – nosil navadno obleko, saj so mu po njegovem izgonu iz javnega življenja zaradi posledic njegove vloge v škandalu Jeffreyja Epsteina prepovedali nositi uniformo ob javnih priložnostih. Vojvoda Yorški se bo smel pojaviti samo v vojaški obleki med drugim bdenjem princev v Westminster Hallu pozneje ta teden.

profimedia
Kralj in njegova družina so stali poleg kraljeve čete lokostrelcev, ki so stali na straži, ti so bili oblečeni v klobuke z dolgim ​​perjem in oboroženi s puščicami in tulci.
Tudi princ Harry ne sme nositi vojaške uniforme

To je v nasprotju s princem Harryjem, ki na istem dogodku ne bo smel nositi svoje vojaške uniforme, poročajo. Prijatelj Meghan Markle in njen najljubši novinar Omid Scobie je trdil, da je vojvodi sussekškemu – ki je bil tudi udeleženec vojaških akcij, ko je služil dve turneji po Afganistanu – prepovedano nositi uniformo na vseh slovesnih dogodkih med žalovanjem za Njenim veličanstvom. "Razumem, da v nasprotju s princem Andrewom princ Harry ne bo smel nositi uniforme na zadnjem bdenju v Westminster Hallu. Nedvomno velik udarec za vojvodo sussekškega, ki je služil 10 let in je še danes zjutraj govoril, da je kraljica njegov "glavni poveljnik", je včeraj tvitnil.

profimedia
Vojvodi sussekškemu, princu Harryju, ki je bil tudi udeleženec vojaških akcij, ko je služil dve turneji po Afganistanu, je prepovedano nositi uniformo na vseh slovesnih dogodkih med žalovanjem za Njenim veličanstvom. Na fotografiji s pokojnim dedkom, princem Filipom.
Harryju in Meghan so tudi odvzeli nazive, potem, ko sta opustila kraljeve dolžnosti in zapustila Združeno kraljestvo v Kaliforniji. Saga o Megxitu, ki je sledila, v kateri sta vojvoda in vojvodinja sussekška podala vrsto osupljivih obtožb proti ’The Firm’, vključno z obtožbami o rasizmu proti Meghan in njenemu nerojenemu sinu Archieju s strani neimenovanega višjega kraljevega člana, je sprožila državljansko vojno v hiši Windsor. in monarhijo pahnil v eno najhujših kriz.

Kralj bo brata oviral - enotnost le za žalovanje

Začasni odlog, ki je bil ta teden odobren vojvodi Yorškemu, naj bi bil kratkotrajen, saj se pričakuje, da se bo kralj Charles uprl vsem poskusom svojega brata, da se vrne na kraljeve dolžnosti.

Njegova vpletenost v nacionalno žalovanje po smrti njenega veličanstva na gradu Balmoral prejšnji četrtek poteka, medtem ko se kraljeva družina trudi postaviti enotno fronto.

V soboto, ko je Charles prisegel kot kralj, so se Anne, Andrew, Edward in njihovi otroci zahvalili vsem, ki so se zbrali pred vrati Balmorala. Videli so princa Andrewa, kako je bral poklon svoji pokojni materi in objel svojo hčerko princeso Eugenie. 62-letnik se je včeraj pridružil drugim članom družine v Edinburghu ob prihodu kraljičine krste, pri čemer se je njegova navidezna izgnanost iz javnega življenja očitno začasno ustavila.

Bil je njen najljubši otrok

Andrew naj bi bil neverjetno blizu s svojo pokojno materjo in naj bi v zadnjih mesecih preživel veliko časa.

profimedia
Kraljevi viri so povedali, da bo osramočeni vojvoda Yorški – veteran falklandske vojne, ki je bil izgnan iz javnega življenja zaradi posledic njegove vloge v škandalu Jeffreyja Epsteina – upravičen do nošenja vojaških barv, če se bo udeležil slovesnega dogodka v sredo. Bil je sicer kraljičin najljubši otrok, še pravijo viri iz dvora.
Pogosto so ga opisovali kot kraljičinega 'najljubšega sina' in videli so ga, kako je hodil z roko v roki s svojo mamo na pogrebu svojega pokojnega očeta, princa Phillipa. Redko pa so ga videli v javnosti, odkar je javnost izvedela za njegovo povezavo z razvpitim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, drugi člani družine pa so nasprotovali njegovi vpletenosti v kraljeve funkcije.

Njegov nastop v Edinburgu  je bil njegov prvi nastop po poravnavi v primeru civilne spolne zlorabe z Virginio Giuffre brez priznanja odgovornosti. Na poletnem praznovanju kraljičinega  platinastega jubileja ga zaradi Covida ni bilo.

Čez vikend so citirali vir iz palače, ki je dejal, da "ne pride v poštev", da ne bi bil vpleten, ko kraljeva družina poskuša predstaviti enotno fronto. Toda ta začasni odlog naj ne bi postal trajen, saj sta tako kralj Charles kot princ William jasno povedala, da Andrew v njunem vladanju ne bo imel nobene uradne vloge.

"Ko bo vsega konec, se pričakuje, da se bo umaknil nazaj v življenje, ki ga je dobro živel pod kraljičinim radarjem," je še poročal Telegraph.