Novi Fosili

Legendarna skupina o ljubezni s slovensko publiko

Eva Jandl
16. 6. 2022, 20.10
Deli članek:

Pred prihajajočima koncertoma v Sloveniji smo se srečali s priljubljeno hrvaško skupino Novi fosili, ki je bila v obdobju epidemije »na pavzi«. Kaj so počeli ti dve leti, kakšno je bilo prvo srečanje s slovensko publiko in kaj jim daje oder, da se nanj vračajo že 53 let?

Marko Vavpotič
novi fosili.

Kako ste preživeli zadnji dve leti?

Vladimir Kočiš Zec: Zelo težko. Z umetniškega vidika in z vidika, da živimo od glasbe ter za glasbo, se je prekinila nit. Pavzirali smo celi dve leti, zato se koncertov, ki so pred nami, zelo veselimo in komaj čakamo, da spet nastopimo pred svojim občinstvom.

Z »Večerom največjih uspešnic« bodo Novi fosili nastopili v soboto, 18. junija 2022, v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah, VSTOPNICE KUPITE TUKAJ >>KLIKNITE<<, v nedeljo, 19. junija 2022, pa še v Avditoriju Portorož, VSTOPNICE KUPITE TUKAJ >>KLIKNITE<<. Oba koncerta se začneta ob 20. uri.

Se v dveh letih niste nič dobili in skupaj zapeli?

Marinko Colnago: Mi smo svobodnjaki, nismo delavci, ki hodijo v službo. (smeh) Nismo se dobivali, a smo bili v stikih.

Sanja, vi ste z Novimi fosili prvič nastopili prav v Sloveniji, v Mariboru, kajne?

Sanja Doležal: Tako je, to je bilo 18. oktobra 1983, moje prvo srečanje s slovensko publiko. Slovenska publika je prekrasna. Ta ljubezen tako traja že 40 let, prvega nastopa pa se bom spominjala do konca življenja. 

Marko Vavpotič
Na Radiu Aktual so poslušalce povabili na prihajajoča koncerta.

Danes so Novi fosili Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec in Marinko Colnago. Edini »izvirni« član je Marinko, ki je v skupini vse od začetkov leta 1969. Vladimir se je pridružil osem let kasneje, leta 1983 pa še pevka Sanja Doležal. Svoj prvi koncert z Novimi fosili je imela prav v Sloveniji, v Mariboru. »To je bilo moje prvo srečanje s slovensko publiko. Ta ljubezen tako traja že 40 let,« nam je povedala.

Tako dolgo že pojete na koncertih ... Kaj vam oder daje, da se stalno vračate nanj?

Sanja: Priznati moram, da ne nastopamo več toliko, kot smo nastopali v sedemdesetih, osemdesetih letih, vse do začetka vojne v naši regiji. Takrat smo imeli po 300 koncertov na leto, zdaj je drugače, tega ne bi zmogli. Zato pa se tistih nekaj deset koncertov na leto, ki jih imamo zadnja leta, zelo veselimo in se za vsakega tudi posebej pripravljamo. Ni pa nam težko, saj glasbeniki živimo izključno takrat, ko smo v stiku z občinstvom. Eno je ustvarjanje pesmi: Vladimir piše veliko pesmi in ima svojo kantavtorsko kariero, pesmi ustvarja v samoti svoje sobe. A prava potrditev pride le ob kontaktu s publiko. In zato se veselimo, da bomo po dolgih dveh letih spet s slovenskimi polsušalci.

Kakšna je slovenska publika? Nastopali ste po vsem svetu ...

Sanja: Koncerte smo imeli povsod, po večini kontinentov. Imamo to srečo, da se v naših pesmih prepoznajo vsi, in povsod smo imeli dobro publiko, tako v nekdanjih jugoslovanskih republikah, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji in na Hrvaškem, kot v Ameriki, Avstraliji, Kanadi, prav povsod. Slovensko občinstvo je takšno: ne sprejmejo te takoj, na prvo žogo, a ko se to zgodi, so najzvestejša publika. Ljudje v Sloveniji, ki nas imajo radi, in po odzivih sodeč jih je kar veliko, nam bodo zvesti tudi takrat, ko nas več ne bo.

Marko Vavpotič
Vladimir Kočiš Zec, Marinko Colnago in Sanja Doležal komaj čakajo, da spet stopijo pred slovensko občinstvo.