Žena

Neža Mihelič je izpovedala svoje želje in hrepenenje

N.S.
6. 4. 2022, 20.51
Deli članek:

Čeprav je mlada raperka Neža Mihelič, ki ima umetniško ime Žena, na hip hop sceni šele dobra tri leta, se vedno omenja na vrhu ženskih raperk pri nas. Z mlado ustvarjalko smo govorili ob predstavitvi nove pesmi Namig, ki jo je posvetila svoji ljubezni.

Arne Međedović
Neža Mihelič pravi, da se izraža z glasbo; kdaj jo jemlje tudi kot terapijo.

Neža, na glasbeni sceni ste že tri leta. Zrasli ste v vseh pogledih, tako po letih kot tudi v glasbi, razmišljanju in besedilih. Vam je rap še vedno sredstvo izražanja?

Absolutno, rap mi zagotovo še vedno predstavlja sredstvo za izražanje. Včasih celo terapijo. (smeh) Pisanje pač zahteva, da se poglobiš vase in se sam s sabo tudi soočiš. Veliko stvari lahko predelam na ta način. Seveda pa ni vse tako resno. Večkrat je proces ustvarjanja zelo zabaven.

V teh treh letih ste postali prvo žensko ime slovenskega rapa. Kako sprejemate ta »naziv«?  

Ne upam si reči ravno prvo žensko ime, ker je trenutno poleg mene na sceni še nekaj takšnih, ki »razturajo« v rapu. Rekla pa bi, da sem edinstvena v tem, kar počnem. (smeh)

Predstavili ste že kar nekaj svojih pesmi, zdaj pa ste v svet poslali singel Namig. O čem govori pesem?

Na kratko: o ljubezni!
Na dolgo: o skritih pogledih, prikritih mislih in pomenljivih namigih, ki izražajo naklonjenost. Ter o tem, kakšen naj bi bil moj »tip«! (smeh)

Osebni arhiv
Neža v pesmi govori o ljubezni, ki se je sočasno pletla z mladim videoustvarjalcem in raperjem Arnetom Međedovićem, spot pa odseva razplet njune zgodbe.

Ni skrivnost, da je vaš partner raper Arne Međedović, ki je med drugim vodil letošnjo Emo Freš. Ali pesem Namig resgovori o njem?

Čisto zares. (smeh) Skladbo sem začela pisati, še preden sva postala par. Skupaj z nastajanjem skladbe se je razvijal tudi najin odnos, kar se odraža tudi v besedilu pesmi.

Vama je kaj lažje, ker sta oba iz rap scene, ali je to kdaj ovira?

Prej prednost kakor ovira. Zelo cenim njegovo mnenje, in kadar ga prosim za nasvet, pride prav, da se tudi on ukvarja z rapom. Poleg tega lahko drug drugega podpirava, skupaj ustvarjava in nastopava.

Skupaj sta posnela tudi vaš nov videospot, kajne?

Videospot odseva razplet najine zgodbe. Od skritih namigov do iskrenih besed ... in dejanj. Videospot smo v celoti posneli Arne, jaz in stojalo za kamero. (smeh) Torej od scenarija do kostumografije, scenografije, režije, montaže … vse sama. Predvsem Arne. Moram pa dodati, da zelo rada delam z njim. Včasih se mi zdi, da misliva enako, tudi če ne predebatirava idej.  

Zadnje čase vas verjetno vsi sprašujejo, kdaj bo padel prvi album?

Nerada obljubljam. Dajmo reči, da pridno delam na albumu!

Je v teh časih kaj več posluha za rap glasbo in kulturo hip hopa?

Zdi se mi, da je vedno več posluha za rap. Mislim, da k temu pripomore tudi veliko večja paleta stilov. Rap ni več tako stereotipno zastopan kot nekoč.

Nam lahko razkrijete še svoje načrte v svetu glasbe?

Ustvarjati čim več. Ostati zvesta sebi. Navdihniti koga, da še sam poskusi ustvarjati – tako drugi navdihujejo mene.

Za konec pa še zelo aktualno vprašanje, saj se bližajo volitve. Se jih boste udeležili?

Volitev se bom udeležila, seveda. Izjemno pomembno je, v čigave roke gre naša prihodnost in kdo nas v svetu predstavlja. Zlasti v časih, ki prihajajo, saj je v zraku veliko negotovosti. Srčno upam, da se letošnjih volitev udeleži čim več mladih!