Dvignil veliko prahu

Ni se uvrstil na Evrovozijo, je pa s pesmijo dosegel prepoznavnost

Marjana Vovk
10. 3. 2022, 20.37
Deli članek:

Na Evrovizijo mu ni uspelo priti, a smo si Vedrana Ljubenka zagotovo zapomnili, saj je dvignil veliko prahu. Eni so se zgražali, češ da Slovenije na Evrosongu ne more zastopati tuji glasbenik, in to s pesmijo, ki je delno v hrvaščini, drugi niso bili navdušeni nad besedilom H2O diete, ki govori o popivanju in alkoholnem mačku, tretji pa so pozdravili zabaven in precej drugačen komad. Kakorkoli, Vedranov namen o širši prepoznavnosti je bil dosežen.

osebni arhiv
Vedran Ljubenko si želi ustvarjati dobro glasbo, ne glede na to, v kateri državi.

Od koga ste podedovali talent in ljubezen do glasbe?

Gen za glasbo kroži po obeh straneh družine, ampak se z njo kaj bolj intenzivno ni nihče ukvarjal. Razen tega, da sta oče in mama oba znala igrati dve različni glasbili, pa stric tudi.

Vaša besedila so zelo zanimiva. Je bolj pomembna glasba ali besedilo?

Hvala za kompliment. Mislim, da je za celoten vtis najpomembnejši dober preplet obojega, da melodija in besedilo podpirata drug drugega. Včasih mora biti besedilo banalno, da se dobro prilega glasbi – kot na primer v pesmi Money for nothing and chicks for free skupine Dire Straits. Spet drugič pa sta lahko psihedelično na enakem nivoju, kar lahko vidimo v primeru Pink Floydov. S tem ne naštevam svojih najljubših skupin, da ne bo pomote, težko bi jih izbral samo nekaj. (smeh) Torej, rekel bi, da je pri pomembnosti glasbe in besedila razmerje 60 : 40.

Jakov Zadro
(Sporno) besedilo pesmi H2O dieta je napisal skupaj z Igorjem Bračičem.

Od kod navdih za pesem H2O dieta? Nekateri kritiki pravijo, da spodbuja k pitju alkohola?

Inspiracija za pesem prihaja iz navad naše družbe, ki se sprošča ob alkoholu. Kritiki niso daleč od resnice, ne vidim pa nič slabega v tem, da se govori tudi o tej temi, ki je skupna vsem nam.

Kaj vam je prinesel nastop na Emi?

Veliko neobičajnih in novih izkušenj. Prva od teh je učenje in razumevanje slovenskega jezika, druga pa ustvarjanje koreografije, česar do zdaj še nisem počel. Med pripravami na nastop je bilo veliko stresa, ampak na koncu smo bili tako jaz kot vsa ekipa ponosni na izvedbo na odru. Mislim, da je bil to najbolj unikaten nastop na celotnem tekmovanju.

Verjetno ste se morali ob Emi spopasti tudi s kritikami, da niste Slovenec in da je pesem delno v hrvaščini?

Prav imate. Žal mi je, da imajo ljudje tako omejen pogled, namesto da bi ocenjevali, kakšna je pesem sama.

Boste vseeno poskušali uspeti tudi v Sloveniji?

Veste, kaj, zgrabil bom priložnost, da uspem tam, kjer bodo moje delo najbolje sprejeli, in trenutno se ne obremenjujem s tem, ali bo to Hrvaška, Bosna, Srbija, Slovenija ali katera druga država, kjer lahko pojem v angleščini.

Študirali ste novinarstvo in odnose z javnostjo. Zakaj ste izbrali ta študij in zakaj je potem vendarle prevladala glasba?

Glasba v mojem življenju dominira že od petnajstega leta, ampak šele pri dvajsetih ali enaindvajsetih sem postal res prepričan, da se temu želim stoodstotno posvetiti. Po matematični gimnaziji sem se vpisal na akademijo, da bi nadaljeval izobraževanje, da bi imel drugo karierno opcijo, če bi jo kdaj potreboval – na srečo je še nisem.

osebni arhiv
Lani je predstavil multimedijski projekt, ki ga sestavljajo trije med seboj povezani videospoti.

Prepoznavnost vam je prinesel nastop v hrvaškem šovu The voice. Mislite, da bi vam na glasbeni sceni uspelo tudi brez tega?

Šov je bil le odskočna deska, mislim, da imam talente, ki bi skozi pesmi tako ali tako prej ali slej prišli na dan. Ampak ne glede na talent je strašansko pomembna tudi podpora občinstva in medijev, brez tega lahko nastopamo le zase, v prazni sobi.

Kakšne so trenutno razmere za glasbenike in kulturo nasploh na Hrvaškem?

Trenutna situacija je za glasbo in glasbenike zelo slaba, veliko slabša kot pred epidemijo, ampak kar pade, se prej ali slej spet pobere. Verjamem, da prihajajo boljši časi.

Vaš naslednji projekt?

Najprej bom izdal pesem H2O dieta na Hrvaškem, potrem pa izide še en singel, s katerim bom napovedal izid drugega studijskega albuma.

Imate še kakšne hobije?

Imam ogromno dodatnih hobijev; verjetno bi znorel, če bi se ukvarjal le z glasbo. Rad imam šport, športna tekmovanja, sprehode, kuhanje in podobne hedonistične običaje, ki jih verjetno ne bi mogli šteti kot hobije.