POSLI Z VETRNIMI ELEKTRARNAMI

Podjetnik, ki se je zaradi obtožb o podkupovanju odločil tožiti aktivista

Danijel Cek
10. 3. 2022, 20.18
Posodobljeno: 10. 3. 2022, 20.32
Deli članek:

»Ostal sem zaprepaden in na vprašanje nisem niti odgovoril,« je o domnevni ponudbi investitorja vetrnih elektrarn nad Senožečami na koprskem okrožnem sodišču pred dnevi dejal Diego Loredan. »Nimam besed. Nikoli se z njim nisem pogovarjal,« pa je odvrnil Gojko Musić, ki naj bi Loredanu ponudil podkupnino, da ne bi nasprotoval vetrnicam. Musićevo podjetje zaradi te izjave kazensko preganja Loredana.

Primorske novice
Gojko Musić

Jezo in zasebno kazensko tožbo je sprožil slabe tri minute dolg prispevek na televiziji Planet, v katerem je novembra 2019 novinarka Barbara Pance govorila predvsem o družini Musić in njenih spornih poslih. Po omenjanju milijonske luknje, ki naj bi jo ustvarila družina, in 3,5 milijona njihovih kreditov, ki so končali na slabi banki, je novinarka omenila, da želi ta ista družina postavljati vetrne elektrarne po hribih v okolici Senožeč.

Pri tem je predvajala tudi izjavo koordinatorja civilne iniciative proti vetrnicam Diega Loredana: »Pri meni je bil investitor osebno, in je rekel: povejte mi, kakšna je vaša cena, da se umaknete.«

Primorske novice
Diego Loredan

Izjava, ki jo je izrekel Loredan, je bila dovolj, da je takratni investitor vetrnih elektrarn, podjetje VEPA (Vetrni parki), ki je v lasti družine Musić, proti njemu sprožil zasebni kazenski pregon zaradi obrekovanja. »To ni bilo prvič, prvič se je zgodilo leta 2014 v vasi Laže, kjer me je gospod Musić prav tako vprašal, kakšni so moji pogoji, da se umaknem,« je povedal na koprskem okrožnem sodišču.

Novinarka ga je vprašala

Na vprašanje njegove odvetnice Kire Zorman, zakaj se je odločil o tem javno spregovoriti, je odgovoril, da ga je novinarka naravnost vprašala, če so tudi njega poskušali podkupiti.

»Zvečer sem dobil telefonske klice, ali sem videl, kaj je bilo na Planet TV. Prispevek sem si ogledal in videl, da je gospod Loredan obtožil, da ga je predstavnik podjetja Vepa želel podkupiti,« je povedal direktor družbe Primož Kampus. Pojasnil je, da je imela družba zaradi tega veliko težav, da so bili do takrat znani kot podjetje, ki dela strokovno in zakonito, v nadaljevanju pa naj bi jih številni spraševali, ali res to počnejo.

»S tem se je omajal ugled podjetja pri najemodajalcih, partnerjih, lokalnih skupnostih, strokovnih službah na ministrstvih ... O tem so nas začeli spraševati tudi potencialni financerji projekta. Finančne institucije imajo ničelno toleranco do korupcije in med mehkimi kriteriji odločanja, ali bodo nekaj financirali ali ne, so tudi taki podatki,« je posledice objave Loredanove izjave opisoval Kampus.

»Nikogar nismo podkupovali!«

V okolici Senožeč so še vedno živi štirje projekti postavitve vetrnih elektrarn: 80 milijonov evrov vreden projekt Senožeška brda, projekt Griže-Veliko Polje, Zajčica in Dolenja vas. Čeprav se priprave vlečejo že leta in vetrnicam odločno nasprotuje del domačinov, od projektov ni še nihče dvignil rok.

»Nikoli nismo nikogar podkupovali in nikomur nismo dali nikakršne ponudbe,« je zatrdil. Na vprašanje sodnice Tatjane Pavlovec, ali je družba od omenjene televizije zahtevala objavo pojasnila, odgovora ali popravka, je odgovoril, da tega niso storili. Na vprašanje, ali so zahtevali umik članka s spleta, pa je pojasnil, da so jim razložili, da je to zelo težko doseči.

Tudi solastnik družbe Gojko Musić, ki naj bi Loredanu ponudil podkupnino, je pred sodnico zatrdil, da tega ni storil. »Iz medijev sem razbral, da je gospod Loredan proti gradnji vetrnic in da se poslužuje takih in drugačnih načinov, kako bi zavrl njihovo gradnjo. Gospoda Loredana poznam s konferenc, sva se tudi pozdravila, kakšne diskusije pa nisva nikoli imela,« je zatrdil. Po njegovem je to le Loredanov načrt, kako ustaviti gradnjo vetrnice in oblatiti podjetje.

Na vprašanje, zakaj ni javno zanikal njegove izjave, je odgovoril, da ga novinarji niso nič vprašali. »To ni res. Novinarji so vedno najprej njih vprašali, in šele potem so prišli do civilne iniciative,« je odvrnil Loredan in dodal, da je od leta 2013 dalje o tej zadevi dajal izjave Aleš Musić, šele zdaj je na sodišče prvič prišel Kampus.

Vetrnica razdelila vas

Da naj bi Musić starejši Loredanu ponudil podkupnino, je član civilne iniciative Edvin Škamperle iz Dolenje vasi slišal iz Loredanovih ust. »Povedal mi je, ko sva se vozila domov,« je dejal in nadaljeval, da je nekdo prijavil divaško osnovno šolo in krajevnost skupnost, ker so se člani iniciative včasih sestali v teh prostorih. »Pa ste vi slišali to sporno izjavo?« ga je vprašal odvetnik družbe Vepa Marko Ojsteršek iz odvetniške pisarne Senica. »Ne,« je odgovoril. Dodal je še, da so bili pritiski na člane civilne iniciative grozni. »Bal sem se, da bi Diego pristal na to skušnjavo,« je dejal.

»Odkar je prišla ta vetrnica, smo tako skregani kot leta 1945. Ločimo se na bele in rdeče. Točno se ve, kdo je za vetrnico in kdo proti. Veliko je sovraštva. Na žalost je vetrnica razdelila vas,« je dejala Vilma Franetič Kavčič iz Dolenje vasi, prav tako članica iniciative, ki sporne ponudbe prav tako ni slišala. Govorila pa je o edini vetrnici, ki stoji nad vasjo. Na vprašanje, ali je kdo pritiskal nanjo, je odgovorila, da je poslušala vse predstavitve in da ne ve, ali bi jih razumela kot pritiske. »Name direktno ni nihče pritiskal,« je dodala. Sojenje se bo nadaljevalo konec meseca.