Slovo legende

Smrt velikana slovenskega kantavtorstva Marka Breclja

S.R.
4. 2. 2022, 14.46
Posodobljeno: 4. 2. 2022, 18.59
Deli članek:

Umrl je slavni pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec in pionir slovenskega performansa Marko Brecelj.

Mediaspeed
Marko Brecelj

V 71. letu starosti je danes zjutraj umrl "legendarni kantavtor, performer, pionir mehkega terorizma" Marko Brecelj, poročajo Primorske novice, kjer so zapisali, da je kljub hudi bolezni, s katero je sobival zadnja tri leta, do konca svojih dni ostal duhovit, oster in ustvarjalen.

30. aprila 1951 v Sarajevu rojeni Brecelj je odraščal v Mariboru in maturiral na II. gimnaziji. Odločil se je za študij geologije in pozneje tehnične fizike na Univerzi v Ljubljani, a študija ni dokončal. Eno svojih najbolj znanih sklad Alojz valček je posvetil profesorju matematične fizike Alojzu Kodretu.

Na glasbeno pot se je podal kot violinist v kvartetu Trije črnci in v ljubljanskem triu Krik, a je pozneje violino postavil na klin. Kariero je nadaljeval kot kantavtor in šansonjer, leta 1974 pa je izdal zdaj že legendarno ploščo Cocktail. Na albumu so sodelovali tudi nekateri člani skupine Sedem svetlobnih let, s katerimi je nato ustanovil rock skupino Buldožer, ki je postala jugoslovanska atrakcija. Brecelj je posledično postal eden najvidnejših frontmanov, vokalistov in avtorjev na jugoslovanskem rockovskem prizorišču.

Brecelj je bil dejaven svojo celotno glasbeno kariero, podpisal pa se je tudi pod projekte Duu Zlatni zubi, Marjanov čudni zajec, Javna vaja in številne druge. Sodeloval je tudi z glasbenimi skupinami SRP in Strelnikoff.

Več desetletij je do ukinitve leta 2015 vodil Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center v Kopru ter kandidiral na vseh volitvah za koprskega župana, kjer je bil s stranko Akacije tudi mestni svetnik. Bil je tudi utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki živi svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno.

V prijavi predloga, da Breclju leta 2019 podelijo Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki je ni prejel, je po poročanju STA Peter Tomaž Dobrila med drugim zapisal: "Idejni vodja ter nosilni izvajalec želi s predstavitvijo mehko-terorističnih akcij zabavno nagovarjati vse generacije, naj v svojih okoljih rušijo dušečo prevlado korektnega vedenja in izražanja, s katerim Sistem varuje svojo prevlado in zakriva surovo jedro lastnega uničevalnega in nasilnega bistva."

Vest o Brecljevi smrti je sprožila številne odzive njegovih glasbenih kolegov in somišljenikov. 

Glasbeni kolega Drago Mislej - Mef je zapisal: "Naj mu bo vse dobro in naj naredi malo reda tam, kamor gre."

Slikar in pisatelj Arjan Pregl je parafraziral njegov verz: "Šel je daleč od tod, daleč od mafije. Srečno pot, Marko Brecelj."

Ilustrator in stripar Iztok Sitar je objavil: "Marko Brecelj je odšel v večna lovišča. Zadnjič sva se videla pred letom in pol, ko smo pri njemu doma pekli ribe. Zdaj sta spet skupaj s Feom (Ivan Volarič - Feo)."

Vlado Kreslin se je spomnil skupnih glasbenih trenutkov: "Velik užitek, čast in privilegij biti na odru z Markom Brecljem" in k objavi dodal skupno fotografijo nastopa.