Zabava

Kraljica storila nekaj zgodovinskega

Nejc Simšič
13. 5. 2021, 21.26
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 21.47
Deli članek:

Po dolgem obdobju žalovanja za svojim soprogom, princem Filipom, je britanska kraljica Elizabeta II. s predstavitvijo programa vlade odprla novo zasedanje britanskega parlamenta. Seveda pa je storila spet nekaj zgodovinskega.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. je navdušila vse svoje podanike z novim govorom in novimi pravili.

Petindevetdesetletna kraljica, ki je preživela in doživela že marsikaj, se zadnje čase srečuje z vrsto škandalov. Zdaj ji je novo sramoto nakopal bratranec, princ Michael Kentski, ki so ga ujeli, ko je za gotovino prodajal dostop do ruskega predsednika Putina.

Slovesnost ob kraljičinem nagovoru v parlamentu, ki ga je nazadnje imela konec leta 2019, tik pred britanskim izstopom iz Evropske unije, je tokrat zaradi pandemije potekala v okrnjeni obliki.

V parlamentu se je zbralo zgolj okoli 100 ljudi namesto več kot 600. »Prednostna naloga moje vlade je zagotoviti okrevanje države od pandemije, ki bo Združeno kraljestvo naredilo močnejše, bolj zdravo in uspešnejše, kot je bilo prej,« je povedala 95-letna monarhinja, ki je poleg številnih predlogov podala tudi predlog za prepoved in ukinitev terapij spreobračanja istospolnih oseb, ki so bile na Otoku redna praksa. Mnogi po vsem svetu v njenem dejanju spet vidijo nekaj zgodovinskega.

Profimedia
Letos ni nosila plašča iz hermelina, krono pa so simbolično nosili korak pred njo.

MANJ SLOVESNO KOT PREJŠNJA LETA

Za kraljico je bil to že 67. tovrsten govor, ki velja za nekaj posebnega in pomembnega, a letos je bilo seveda vse drugače. Monarhinja se od Buckinghamske palače do parlamenta tokrat ni peljala s kočijo kot po navadi, temveč z avtomobilom. Namesto plašča iz hermelina in krone pa je nosila obleko v barvi sivke in ujemajoč se klobuk. Spremljala sta jo prestolonaslednik princ Charles in njegova žena Camilla.

Profimedia
Sesti na prestol ji je pomagal sin Charles.