REKORD

Martin Strel bi moral plavati okoli sveta, pa mu je korona vse pokvarila

Eva Jandl
13. 10. 2020, 20.15
Deli članek:

Plavalec Martin Strel o svojem novem podvigu, plavanju okoli sveta za čistejši planet, in o bogatem življenju, ki ga je ustvaril v Ameriki.

Radio Krka
Martin se vsako leto vrne v Slovenijo.

Kar nekaj časa nismo nič slišali o Martinu Strelu (66), verjetno enem bolj slavnih Slovencev, ki že 12 let živi v Arizoni v ZDA. Tam ima, kot pravi, dvorec z osmimi kopalnicami in tremi savnami. »To je edina država na svetu, ki ceni šport, in vedno sem si želel živeti tam,« pravi Martin, ki je po svetu zaslovel, ko je preplaval reko Amazonko in posnel film Big River Man (Veliki rečni mož), kakor ga v Ameriki tudi kličejo. Nosilec štirih Guinnessovih rekordov velja za enega boljših vztrajnostnih atletov, kot pravi, pa je tudi eden najbogatejših plavalcev na svetu. Posnel je namreč še več filmov, prodal na milijone izvodov knjige Mož, ki je premagal Amazonko, kar mu je prineslo več milijonov dolarjev. Druži se s svetovnimi zvezdami, kot sta denimo Olivia Newton John in Steven Spielberg. Dober prijatelj je s plavalcem Michaelom Phelpsom, s katerim naj bi kmalu nastopila v resničnostnem šovu, prav tako čaka na snemanje dokumentarnega filma, v katerem bo nastopil tudi Arnold Schwarzenegger.

Osebni arhiv
Pred kratkim je dopolnil 66 let, trenira pa dvakrat na dan.

Vsako leto se vrne v domovino, tudi na svojo Dolenjsko. »Oče me je lovil s pasom, pa sem skočil v Mirno in plaval in plaval, da sem mu ubežal, moral sem biti vztrajnejši od njega,« nam je povedal Martin, ki se je kot vsako leto za nekaj časa vrnil v domovino in napovedal svoj novi veliki podvig, ki ga imenuje Plavanje okoli sveta. »Sem promotor ekologije in čistih voda, zato tudi plavam. To je ogromen projekt in ogromno plavanja. Edini problem je denar, to je zelo drag projekt, ki bi ga rad izpeljal. Preplaval bom oceane, Panamski kanal, vrnil sem bom v Amazonko, prišel bom tudi v Slovenijo,« je še povedal.

LETO IN POL PLAVANJA

Natančne poti še ne razkrije, trajala naj bi okoli leto in pol. »Projekt je že pripravljen. Bi moral že plavati, pa mi je korona vse pokvarila, ustavila. Začeti bi moral že marca v Los Angelesu na Long Beachu, kjer bo tudi cilj.« Kot dodaja, bo na ladji, ki ga bo spremljala, tudi veliko sodelavcev, snemalna ekipa in znanstveniki, ki bodo raziskovali onesnaževanje voda.