San Di Ego

Zdaj je čas. Za kaj je čas?

Eva Jandl
4. 10. 2020, 20.24
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 16.28
Deli članek:

Pevec skupine San Di Ego Sergej Škofljanec o stanju rock scene pri nas in o svoji najljubši literaturi, saj je po poklicu knjižničar, najraje pa je očka prvošolke Stele.

Osebni arhiv
Skupina San Di Ego se že pred ukrepi in karanteno ni pogosto videvala na vajah, pravi Sergej, saj so že prej delovali bolj »na daljavo«, le kdaj pa kdaj se dobijo na vaji in seveda na pivu.

V dobrih šestih letih delovanja ste izdali že tri plošče, najnovejšo med karanteno. Naslov je Zdaj je čas. Za kaj je čas?

Zadnja skladba na aktualni plošči nosi naslov Zdaj je čas, kar nam je dalo tudi idejo za naslov in naslovnico, lahko bi pa rekli, da gre tudi za prispodobo, da je zdaj čas za »nekaj« ... Mogoče je zdaj čas, da se potrudimo za nekaj novega, boljšega za vse nas.

Ostajate pri rocku in se ne prilagajate aktualnim trendom, je to glasba, s katero ste odraščali? Kakšno je po vašem mnenju stanje rock scene pri nas?

Ostajamo pri rock glasbi, v kateri smo najbolj »doma«, čeprav vsi poslušamo in včasih igramo tudi druge zvrsti. Stanje duha, kar se tiče pravoverne rock glasbe pri nas, je bolj klavrno že od nekdaj, aktualna epidemija pa je povzročila dodatno depresijo na tem področju, ampak mi se ne damo.

Pogrešate koncerte v živo, ste imeli kakšnega v skladu z ukrepi?

Do zdaj smo imeli le en akustični koncert na prostem, skupaj z Aleksandrom Mežkom; na tem koncertu so se seveda protivirusni ukrepi upoštevali, kolikor je bilo pač po zdravi pameti mogoče.

Osebni arhiv
Skupina San Di Ego bo kmalu predstavila novo ljubezensko balado.

Kako ste preživeli karanteno, ste vadili »na daljavo«? Se skupina sicer pogosto sestaja na vajah, se družite zasebno?

Pozitivna plat karantene je bila, da smo preživeli večino časa s svojimi družinami, kot glasbeniki smo pa seveda izkoristili preostali čas za vaje in ustvarjanje novih pesmi. Še vedno smo bend, ki deluje precej na daljavo, a tu in tam se le moramo dobiti na kakšni vaji ali vsaj na pivu, da se malo družimo in sprostimo v teh »zanimivih« časih.

Po poklicu ste knjižničar. Katero zvrst najraje berete in katero knjigo berete ta čas?

Knjižničar sem že skoraj 18 let. Zanima me seveda vse, kar zadeva glasbo, zgodovino, kakšni romani, biografije, tudi znanstvena fantastika, narava in živali, astronomija, filozofija, psihologija, duhovnost ... Skratka, zelo sem zvedav, veliko bolj kot v svojih šolskih letih. Včasih vzamem v roke tudi po dvajset ali več knjig na dan in jih preletim, potem si pa izberem eno, ki jo tudi dejansko preberem. Trenutno ne berem prav nobene knjige iz naštetih žanrov, temveč se prebijam skozi navodila o uporabi snemalnih naprav in elektronskih klaviatur, ker smo počasi že začeli pripravljati svojo četrto ploščo.

Ste tudi oče hčerke, vas je že prišla poslušat na koncert?

Sem ponosen očka prvošolke Stele, ki me je prvič prišla poslušat, ko je bila stara malo več kot eno leto, in upam, da se bo to spet zgodilo čim prej, samo da se tale korona malo umiri.