O spolu

J.K. Rowling zaradi menstruacije obtožena transfobije

L.K.
7. 6. 2020, 15.04
Posodobljeno: 7. 6. 2020, 15.09
Deli članek:

Osebe, ki imajo menstruacijo. Ženske?

Profimedia
J.K. Rowling

Britanska pisateljica, ki je svetu dala knjižni svet Harryja Potterja, je z včerajšnjim odzivom na članek o bolj enakopravnem svetu po covidu-19 za ljudi, ki menstruirajo, poskrbela za razburjenje.

»Za te ljudi je nekoč obstajala beseda. Naj mi nekdo pomaga,« je zapisala 54-letna J. K. Rowling in trikrat napačno napisala besedo ženska na način, kot da bi se je hotela spomniti. Seveda v angleščini.

Razočarani sledilci so ji dali vedeti, da je nastrojena proti transspolnim osebam in drugim osebam, ki se ne podrejajo delitvi na spola, a obenem vseeno menstruirajo.

Rowlingova je vztrajala pri svojem. »Če je spol izmišljen, potem istospolna privlačnost ne obstaja,« je zapisala v poznejšem tvitu.

»Če spol ne obstaja, je resničnost ženska izbrisana. Poznam in imam rada trans osebe, a izbris koncepta spola številne oropa zmožnosti, da lahko razpravljajo o svojih življenjih. Govoriti resnico ni sovraštvo,« je nadaljevala in dodala, da spoštuje pravice vseh trans oseb, da živijo, kot jim godi.

»Ideja, da ženske, kot sem jaz, ki smo desetletja sočustvovale s trans osebami, saj so ranljive enako, kot so ranljive ženske, torej na nasilje moški, sovražijo trans osebe, ker mislijo, da je spol nekaj resničnega in s posledicami, je nesmisel,« je še zapisala.