Ivan Zak

»Brez vonja po borovih iglicah zame ni božiča«

Teja Pelko
19. 12. 2018, 20.30
Deli članek:

Ivan velja za enega najbolj priljubljenih hrvaških glasbenikov pri nas, naklonjenost pa je obojestranska.

last izvajalca
Zak je pri nas doživel številne lepe trenutke, nikoli pa ne bo pozabil konjskega burgerja, saj ga še nikoli prej ni jedel in je sprva, ko so mu povedali, kam ga peljejo, mislil, da se šalijo.

Ivan Zak se namreč zelo rad vrača k nam. Poleg koncertov, ki jih ima po Sloveniji skoraj vsak vikend, je našo prelepo deželo večkrat ovekovečil tudi v svojih videospotih.

Našo državo šteje že kar za svoj drugi dom, zato je bil še toliko bolj vesel vabila Radia Aktual za nastop na njegovem koncertu ob dnevu žena. Kako zelo nestrpno ga pričakuje, dokazuje tudi to, da je v Ljubljano prišel samo za to, da je pospremil začetek prodaje vstopnic za omenjeni spektakel, s katerim se na najbolj priljubljenemu radio pri nas poklonijo lepšim polovicam ob njihovem prazniku. Njegovi najljubši prazniki so sicer božično-novoletni, zakaj, pa med drugim razkrivamo v nadaljevanju.

Smo v času veselega decembra. Kateri je vaš najlepši spomin na to obdobje?

Kot otrok sem odraščal na vasi. Največ časa v tem obdobju sem preživel z dedkom in babico, starši so namreč delali, zato sem dneve preživljal s starima staršema. Spominjam se, da je bilo vedno ogromno snega. Vedno je bilo kot v božični pravljici iz kakšnega filma. Babica je pekla pecivo, dedek pa je šel v gozd po bor. Jaz sem šel vedno z njim. Vedno sem bor tudi okrasil. To je bil zame najlepši dan v letu. Živel sem za ta dan – tako kot verjetno vsi ostali otroci. To je bilo nekaj neopisljivega. Danes se je to vse skomercializirano. Vse se je zožalo zgolj na neki ritual. Greš kupit bor, pecivo … Včasih pa je imelo to prav dušo. Pogosto se spomnim teh časov, ko nismo imeli čisto vsega, a smo imeli več kot zdaj.     

Matia Ščukovt
Zak je v Sloveniji že nastopil pred več kot 10.000-glavo množico, pred leti pa ga je na Kongresni trg prišlo poslušat 14.000 ljudi.

Imate tudi zdaj naravni bor?

Da, vedno imam naravni bor, zato ker brez vonja po boru in borovih iglicah zame to ni božič.

Kateri je bil pri vas glavni dobri mož?

Odvisno od leta do leta. Spomnim se, da sem neko leto pod borom dobil boljšo kitaro, kar sem si najbolj od vsega tudi želel. Varčeval sem, da bi si jo kupil, a nisem zbral dovolj denarja, potem pa sem jo dobil od svojih domačih pod borom. Tega nikoli ne bom pozabil. To je bilo res nekaj posebnega.

Kako po navadi preživite sveti večer in božič ter kako najdaljšo noč v letu?

Na sveti večer v glavnem ne nastopam. Doma sem v krogu svoje družine. Skupaj večerjamo, nato gremo v cerkev. Na božični dan imamo kosilo, zvečer pa že imam kakšen koncert. Eno leto sem na sveti večer in za božič nastopal v Nemčiji in Švici, a tega ne bi več ponovil. Ni enako. Na silvestrovo pa se bolj ali manj pripravljam na koncert. Kadar imam nastop, se namreč ne morem tako osredotočiti na zasebne stvari in se sprostiti, saj sem osredotočen na posel.

Osebni album
Glasbenik obožuje Slovenijo, pri nas pa je posnel tudi dva videospota – za pesem Jedan u nizu v Piranu, za skladbo Meni se s tobom pa v Bohinju in na Voglu.

Kaj želite našim bralcem ob božično-novoletnih praznikih?

Vsem vašim bralcem želim, da bi božično-novoletne praznike preživeli v krogu svojih najbližjih, da bi bili veseli in zdravi. Želim jim srečno in uspešno leto 2019 ter da bi sem jim uresničil vsaj del, če že ne vse njihove želje. In da uživajo v vsakem dnevu in trenutku, saj življenje prehitro mineva, da bi se obremenjevali z napačnimi stvarmi.