Mali pomembnež

Srbski princ Stefan že ob krstu prejel odlikovanje

Sonči Nered Čebašek
18. 12. 2018, 20.30
Deli članek:

Beograd je bil ta konec tedna prizorišče tako imenitnega dogodka, kot se lahko zgodi le v kraljevih družinah.

Profimedia
V kapeli na Dedinju se je ob prinčevem rojstvu trlo pomembnežev.

V kapeli cerkve svetega Andreja na Dedinju je njegova svetost patriarh Irinej krstil najmlajšega srbskega princa Stefana. Vendar pa ni šlo le za običajni verski obred, vključene so bile tudi protakolarnosti, primerne njegovemu stanu, ki so trajale ves dan.

Pomemben

Srbska kraljeva družina malemu Stefanu že od rojstva pripisuje večji pomen, kot ga imajo  njegov oče in strici. Verjetnost, da bo v njegovih najboljših letih napočil trenutek, ko bi lahko postala ustavna monarhija in on kralj, se aristokratom nikakor ne zdi tako iz trte izvita. Že ob Stefanovem rojstvu 25. februarja 2018 ob 10.30 je z blagoslovom njegove svetosti patriarha Irineja iz katedrale svetega Save po Beogradu zadonelo vseh 29 zvonov, ki so naznanili prihod novega člana kraljeve družine. Oglasili so se tudi zvonovi cerkve svetega Jurija na Oplencu, donelo je iz zvonika samostana Žiće. Slavje je bilo neizmerno, saj se je moški potomec srbske kraljevine v Beogradu rodil po dolgih devetdesetih letih, zadnji je bil princ Tomislav. Vsi drugi družinski člani so se rojevali v tujini ali bili ženskega spola.

Profimedia
Ponosna starša princ Filip in princesa Danica s Stefanom na slavju po krstu

Mali pomembnež Stefan je imel tudi stanu primerne botre – prince iz njegove družine Karađorđevič, med gosti pa so bili predstavniki več evropskih dvorov, ves srbski verski vrh in tudi več političnih veljakov.  Kot se za bodočega prvega monarha spodobi, je Stefan ob krstu je postal nosilec Velikega križa Karađorđevičeve zvezde, ki je najvišje možno odlikovanje srbske kraljeve družine, ki  pomeni vleiko čast in prinaša tudi mnoge obveznosti. V slogu je bilo tudi krščenčevo oblačilo – bilo je isto, kot ga je na svojem krstu nosil kralj Peter, katerega boter je bil nihče drug kot znameniti angleški kralj Jurij V.