KRALJEVI DVOR

Črne napovedi za princeso so se žal povsem uresničile

Sonči Nered Čebašek
29. 10. 2018, 20.10
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 20.11
Deli članek:

Ugibanja v zvezi z zdravstvenim stanjem priljubljene norveške princese Mette-Marit (45) so v zadnjih tednih zasenčila vse druge dvorne novice.

Profimedia
Princesa Mette-Marit.

Ker se je priljubljena soproga prestolonaslednika princa Haakona vse redkeje pojavljala v javnosti, je bila skrb seveda upravičena. Zdaj pa je tudi jasno, da so v ugibanjih imeli najbolj prav tisti, ki so sumili na najhujše.

Neozdravljivo

Z dvora so podali uradno sporočilo, da Mette-Marit boleha za zelo redko obliko pljučne fibroze. Bolezen je avtoimunska in povzroča brazgotinjenje pljuč. In kar je najbolj usodno: pljučna fibroza ni ozdravljiva. Tako princesa kot njeni bližnji in ljudstvo se tolažijo le z dejstvom, da se fibroza praviloma razvija zelo počasi. Mette-Marit je tudi razkrila, zakaj se je odločila o svojem zdravstvenem stanju javno spregovoriti. »Po posvetu z možem sem spoznala, da druge izbire kot priznati, kaj mi je, nimam. Dvor mi je, mojemu zdravstvenemu stanju primerno, omejil odgovornosti in v veliki meri zmanjšal udeležbo na dogodkih. Ker si ne želim, da bi se ugibalo, kaj se z menoj dogaja, ali da bi celo kdo pomislil, da sta se moja zvestoba in pripadnost kroni zmanjšali, sem raje odkrita. Rada bi čim več delala, a se zavedam, da mi bo slabo počutje to marsikdaj preprečilo. Srčno upam, da bo to čim manj pogosto.« V zvezi z ženino boleznijo se je oglasil tudi mož, princ Haakon, ki je priznal, da je ženina diagnoza pretresla tudi njega, a da so vzrok bolezni zdravniki odkrili dovolj zgodaj, da so stanje zdaj stabilizirali.

Preobrat

Sicer pa je Mette-Marit najbolj kontroverzna figura norveškega dvora vseh časov. Leta 2001, ko se je poročila s princem Haakonom in postala kronska princesa, je bila prav osovražena. Tako plemstvo kot drugi ljudje so ji očitali, da je koristolovka, in ob vsaki priložnosti opomnili, da nima kraljevskega porekla, da je samohranilka in da je vsa njena preteklost neugodna. Kasneje pa so si Norvežani postali enotni, da je prestolonaslednica vzor, kako živeti stanu primerno in vseeno podobno kot običajni ljudje. Iskrena ljubezen med Mette-Marit in Haakonom je zmagala, ljudstvo je toplo sprejelo njenega sina Mariusa, sina Sverra Magnusa in hčer Ingrid Alexandro, ki ju ima s Haakonom, pa dobesedno obožujejo. Žalost, da je priljubljena bodoča norveška kraljica tako zbolela, je zato seveda toliko večja.