Solze

Smrt v Reki ljubezni pretresla tudi igralce

Teja Pelko
29. 9. 2018, 21.27
Posodobljeno: 29. 9. 2018, 21.29
Deli članek:

Ta teden smo bili v priljubljeni seriji priča Blaževi smrti in pogrebu, ki je bil tudi s stališča performansa igralk in igralcev pravi izziv.

Ksaver Šinkar
Blaževa smrt bo v serijo prinesla preobrat ter posledično številne nove razplete in zaplete na Krki.

Še posebno čustveno sta ju doživela njegova televizijska mati Bernarda Oman in brat Tadej Pišek. Ravnodušen pa ni ostal niti Voranc Boh.

KAKO USPE IGRALCEM PRETOČITI TOLIKO SOLZ?

Ustvarjalci imajo za ta namen posebno mazilo, ki ima vonj po mentolu in se nanese na veke. Mentol namreč spodbudi solzenje. Ob trenutkih, kakršnega smo spremljali v Reki ljubezni v tem tednu, je treba jokati v velikem številu sekvenc, kar več ur zapored, in to utegne biti precej zahtevno. 

»Sem tiste vrste igralka, ki vedno komaj čaka nove scenarije, ker me strastno zanima, kam se bo moj lik Vide zapeljal. Igralci namreč dobivamo scenarije v sedmih blokih po 10 do 12 epizod. Ko sem prejela v branje drugi blok tretje sezone, sem bila šokirana, presenečena, žalostna, jezna, ker si niti po naključju nisem predstavljala – ne kot Bernarda, da Voranca ne bo več z nami, in ne kot Vida, da bom izgubila Blaža. Žal mi je bilo, ker je bil Voranc moj najmlajši igralski kolega ter so njegove duhovitosti in iskrivosti čudežno vplivale na moje razpoloženje na snemanjih. Od mladih se tudi veliko naučim, razmislim ali raziščem. Še težje pa je bilo Vidi. Ne glede na to, da je bila dolgo, predolgo odsotna, je bolečina ob izgubi otroka strašna. Sama sem mama in sem se toliko lažje, ampak z veliko bolečino, poskušala vživeti v vlogo Vide in v dneh, ko smo snemali izgubo, smrt, žalovanje, pogreb, je bilo zelo izčrpavajoče. Takšne prizore težko odigram, ne da bi 'dala noter' tudi del sebe, del Bernarde. Snemanja teh prizorov so trajala trikrat dlje, kot bo videti v seriji, in upam, da bo trud, ki ga je vlagala celotna ekipa v to skrajno žalostno situacijo, opažen in sprejet,« je snemanje čustvenih prizorov opisala Omanova.

In kako je žalostne scene doživljal Tadej Pišek, ki v seriji upodablja Blaževega brata? »Snemanje pogreba je bilo precej naporno. Trajalo je en snemalni dan, se pravi 12 ur žalovanja in solz. Čeprav se zavedaš, da je vse le del izmišljene zgodbe, ki jo pripovedujemo, je snemanje takih scen zelo čustveno, saj morajo biti čustva za kamero pristna in prava. Ozračje smo seveda razbremenili tudi s kakšno šalo, a celoten snemalni dan je bil vseeno precej mračen. Sem se pa že naslednji dan dobil z Vorancem na pivu in sva se kar zabavala, ko sem mu razlagal o snemanju Blaževega pogreba. Toda vse skupaj je imelo seveda malo grenek priokus.«