KRALJEVI DVOR

Francoski šik na danskem dvoru

Sonči Nered-Čebešek
1. 9. 2018, 20.20
Deli članek:

V svetu mode Francozinje že stoletja veljajo za najbolj prefinjene ženske z najbolj dodelanim osebnim modnim slogom.

Profimedia
Večerja na kraljevem dvoru.

Francozinje so pač opazne povsod, ker izstopajo z elegantnim stilom, ki sta mu dodana ženstvenost in prefinjen retro videz. Po njih je najboljši modni stil, ki obstaja, dobil ime francoski šik. Odkar obstaja dama, ki pariški modni šik v popolnosti pooseblja, so ob njenih obiskih druge ženske še posebej na trnih, da ob njej ne bi zbledele ali bile videti cenene. Gre seveda za soprogo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, Brigitte (65), ki se je v preteklih nekaj dneh soprogu pridružila na državniškem obisku na Danskem.

Spolzek teren

Prav danski dvor je po vsem svetu znan po svojih markantnih ženskah s kraljico Margareto (78) na čelu. Umetnica, ki je običajno v živih barvah in okrašena z dragulji, je imela tokrat ves čas oblečena precej decentna, tudi svoji starosti bolj primerna oblačila, kot jih po navadi obleče. Edino za svečano večerjo se je bleščala v zlatu in draguljih, a je šlo le za simbole njene kraljevine, vključno z biserno tiaro.

profimedia
Brigitte Macron in princesa Mary.

Na obisk francoske prve dame sta se lepo pripravili tudi žena prestolonaslednika Frederika in žena princa Joachima. Mary si je v nasprotju z zvončastimi krili, ki jih ima najraje, vse dni oblačila nežno padajoča oblačila, večerno toaleto pa si je namesto v običajno rdeči, vijoličasti ali modri barvi omislila črno-belo. Marie je tokrat prvič oblekla nežne čipke. Obe pa sta vse dni nosile čevlje kožne barve, kakršne pogosto nosi Brigitte.

Profimedia
Brigitte Macron in princesa Marie.

Francozinja je bila taka kot po navadi – celo zadrge na jakni si je privoščila, a je mnenje modnih strokovnjakov enotno: glede stila se z Brigitte ne more meriti nihče, niti princese.