Konji

Kraljica uživa svoje najljubše dni v letu

Sonči Nered-Čebešek/Novice Svet24
13. 5. 2018, 07.20
Deli članek:

Posestva ob veličastnem britanskem gradu Windsor so letos že petinsedemdesetič prizorišče najbolj imenitnih konjskih dirk na svetu.

Profimedia
Kraljica se za imenitno prireditev obleče predvsem udobno.

V sredo se je namreč začelo kraljevo konjsko tekmovanje ob gradu Windsor, ki bo v kategorijah dresurno in vzdržljivostno jahanje ter preskakovanje ovir trajalo vse do nedelje.

Prvič je bila kraljica na dirkah med vojno, ko so tekmo organizirali kot kampanjo za zbiranje denarja za vojake.

Gostitelji prestižne prireditve so seveda aktualni vladarji monarhije, po svojem očetu kralju Juriju je leta 1952 to vlogo prevzela kraljica Elizabeta.

In v vseh letih kraljica na prireditvi niti enkrat ni manjkala ali pooblastila koga od članov kraljeve družine, da je prevzel njeno vlogo. 

Profimedia

DOLGA DOBA

Kraljičino navdušenje nad dirkami še bolj osupne, če upoštevamo, da jih letos v Windsorju organizirajo že petinsedemdesetič. Dirk se je namreč redno udeleževala, še preden je postala gostiteljica.

Prvi posnetki kraljice na konjskih dirkah v Windsorju segajo v leto 1947, ko se jih je udeležila v spremstvu svojega ljubčka lorda Philipa Mountbattna, s katerim sta se nekaj mesecev zatem poročila.

Profimedia
Elizabeta in Filip leta 1963.

Od takrat so kraljičine fotografije iz Windsorja vedno obkrožile svet, posebej težko so jih čakale ženske, da so videle, kaj bo poleti moderno. Kraljica se je za to prireditev namreč vedno uredila po najnovejših modnih zapovedih in s tem tudi spremenila pravila oblačenja na konjskih tekmah. Preden je na dirke prišla Elizabeta, si nihče niti predstavljati ni mogel, da bodo enkrat postale prizorišče klobučkov, visokih pet, bisernih ogrlic in oblek najprestižnejših blagovnih znamk.

Dvaindevetdesetletna kraljica na letošnjih dirkah sicer ne paradira v visokih pekah, temveč v udobnih oblačilih, a je s svojo vitalnostjo ob vstopu na prizorišče požela stoječe ovacije.