Maha Čakri Sirindhorn

FOTO: Tajskemu kralju iz ozadja vlada sestra

S.N.Č. / Novice Svet24
5. 4. 2018, 07.30
Deli članek:

Najsi je veličina tajskega kralja videti še tako mogočna, je resnica precej drugačna …

Profimedia
16. februar 2018: slovesnost ob vstopu v kitajsko novo leto, kamor je svoj narod popeljala princesa, in ne kralj.

Princesa Maha Čakri Sirindhorn, sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, je pred dnevi praznovala svoj triinšestdeseti rojstni dan – in spet se je pokazalo, kje je njeno mesto v kraljevini.

Čeprav praznovanja niso obešali na veliki zvon, je ljudstvo naklonjenost kraljevi sestri s cvetjem in prepevanjem po ulicah izkazovalo povsem spontano.

Profimedia
2. april 2018: triinšestdeseti rojstni dan je princesa Čakri praznovala skromno.

Oboževana

Tretji otrok in druga hčerka pokojnega kralja Bumibola Aduljadeja in kraljice Sirikit je bila priljubljena že kot deklica, saj je bila bolj radoživa in prijazna kot njeni sorojenci, sestri in brat.

Tudi kasneje je briljirala kot študentka in prav hitro postala doktorica znanosti. Ves čas vladanja njenega očeta je bila najbolj aktivna članica kraljeve družine in je svojo državo predstavljala tudi na vseh uradnih dogodkih v tujini.

Zaradi princese Mahe Čakri Sirindhorn so pred štirimi desetletji celo spremenili tajsko ustavo, ki je do tedaj dovoljevala le moško nasledstvo, saj se je pričakovalo, da bo prestol zasedla ona, in ne njen starejši brat, ki je živel v tujini in bil slaven predvsem zaradi svojega ekscentričnega obnašanja.

Po smrti kralja Bumibola sta na Tajskem vladali velika napetost in negotovost, ali bo prestol lahko zasedla njihova ljubljenka, a je ta čast in dolžnost pripadla starejšemu bratu. Očitno pa je bil med njima sklenjen nekakšen dogovor, saj ona zdaj igra vlogo prve dame – v domovini predstavlja gostiteljico tujih pomembnih gostov, pa tudi na vse pomembne dogodke po svetu se odpravi ona, in ne njen brat – kralj Maha Vajiralongkorn.

Profimedia
Govorice, da imata kralj in princesa sklenjen dogovor, da ona vlada iz ozadja, se zdijo kar verjetne.