Zabava

Slavje, kot ga na Tajskem še ni bilo

S.N.Č.
24. 10. 2017, 21.15
Deli članek:

Okroglih 100 milijonov evrov je menda strošek samo za veličasten in razkošen objekt.

Profimedia
2. novembra se bodo vrata krematorija za mesec dni odprla tudi za obiskovalce.

Ta teden na Tajskem pripravljajo največje slavje, kar so ga v tej deželi kadarkoli imeli.

Za večino sveta se seveda sliši zelo nenavadno, če ne celo sprevrženo, da se slavi upepelitev trupla, toda navade in običaji so si od naroda do naroda pač različni.

NIKOLI POZABLJEN

Priljubljeni tajski kralj Bhumibola Aduljadej je od lanskega oktobra, ko je v 89. letu umrl, ležal v krsti v Veliki palači. Takrat sta bila poklon pokojnemu kralju edino blagoslov budističnih menihov in običajni ritual čaščenja, ki ga je opravil njegov sin in aktualni tajski kralj Maha Vajiralongkorn.

In prav Maha je sprejel odločitev, da se od očeta poslovijo, kot se za vladarja, ki ga je ljudstvo za časa življenja, pa tudi zdaj, častilo kot božanstvo, spodobi.

Podpredsednik vlade in general Tanasak Patimapragorn pravi, da je tempelj simbol hvaležnosti ljubljenemu pokojnemu kralju in vsej tajski monarhiji.

Najbogatejši vladar na svetu je torej razvezal mošnjiček, vpregel ekipo najboljših arhitektov, priskrbel najbolj imenitne gradbene materiale – in Zlata nebesa, ki so v svojem bistvu razkošen krematorij, so bila ta konec tedna končana.

Vanje so iz Velike palače že pripeljali krsto s kraljevimi posmrtnimi ostanki, slavje ob njegovem odhodu, ki se bo jutri začelo, bo trajalo do nedelje, 29. oktobra.

Generalka za tisoče nastopajočih umetnikov cerkvenih dostojanstvenikov, ki bodo imeli na slovesnostih posebne naloge, je potekala to soboto in nedeljo, zaradi česar so bile nekatere ceste v Bangkoku kar dva dneva zaprte za promet in celo pešce.