Kar 33 pevk

Dobili bomo še zborovsko evrovizijo

am
12. 7. 2017, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zveza EBU, ki ima pod okriljem Pesem Evrovizije, letos uvaja nov format tekmovalne TV-oddaje za nadarjene zborovske pevce – Evrovizijski zbor leta.

Aljaž Repnik
Slovenijo bo na prvem Evrovizijskem zboru leta zastopal ženski pevski zbor Carmen manet.

Tekmovanje je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU. Slovenijo bodo 22. julija zastopala dekleta iz pevskega zbora Carmen manet iz Kranja.

Aljaž Repnik
Vokalistke Carmen manet in njihov zborovodja Primož Kerštanj

INTERNI IZBOR
Ženski pevski zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija.

Na tekmovanju bo sodelovalo devet držav članic EBU, ob Sloveniji še Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Vsak zbor bo izvedel šestminutni pevski nastop v poljubni zvrsti, ocenjevala pa jih bo strokovna žirija z britanskim skladateljem Johnom Rutterjem in latvijsko mezzosopranistko Elīno Garanča na čelu. 

In kdo vse se skriva za imenom Carmen manet (lat. pesem ostane)? Gre za ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in za svoje izvedbe prejema najvišje nagrade. »Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov,« pravijo članice Carmen manet. 

Iztok Zupan
V pevskem zboru Carmen manet trenutno poje 33 pevk različnih starosti in študijskih smeri.