Obilni prazniki

Znani obrazi razkrivajo svoje božične menije

bp
24. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Številnim slovenskim estradnikom prav božični večer in božič pomenita enega najlepših praznikov, saj je to čas, ki ga preživijo z družino in skupaj uživajo v prazničnih dobrotah.

Mediaspeed
Jasna Kuljaj pravi, da se bodo ob večerji sprehodili po domači visnki karti, na kateri kraljujeta cviček in modra frankinja.

Božični prazniki veljajo za najlepše, saj se večina ljudi zbere v krogu družine ob smrečici in božični večerji, gredo k polnočnicam in se obdarujejo. Pri znanih Slovencih smo preverili, kako bodo preživeli božično noč in tudi kaj bo na meniju njihovih božičnih večerij.

Brez cvička ne gre

Televizijska voditeljica Jasna Kuljaj je priznala, da bodo božični večer tradicionalno preživeli skupaj na Dolenjskem pri mami. »Večerja bo tudi tokrat v mamini domeni, predvidevam pa, da bo na mizi dišalo po divjačini, vse pa se bo šibilo od različnih prilog. Po vsej verjetnosti se bo odprla tudi kakšna penina, za začetek, potem pa se bomo sprehodili po domači vinski karti, na kateri kraljujeta cviček in modra frankinja, na katero najbolj prisegam! Po večerji nas bo obiskal dobri mož in potem bomo šli spat,« je v smehu povedala praznična Jasna Kuljaj.

Na maminem meniju bo ogromno

Nikola Miljkovič.
"Mislim, da mi po božiču kostum za predstavo Bunderla & Godler šov ne bo več prav," je v šali dejal Klemen.

Radijski voditelj, igralec in pevec Klemen Bunderla bo s svojo zaročenko Kajo in psičko Chilly letos odšel na domačo Gorenjsko. »Ker skupaj nismo bili pri naših na obisku že od februarja, sam pa nisem uspel priti že od poletja, bo zelo veselo snidenje po dolgem času. Na meniju bo ogromno. Že zato ker mama rada in odlično kuha, po drugi strani pa je naš obisk po '100 letih' dober izgovor, da bo še kak hod več na mizi. Gotovo bo nekaj rib, na primer losos v testu, mogoče tatarec, več sladic, za stare starše verjetno kaj podobnega pečenki, pa veliko solat, ker smo vsi solatarji, prijatelji iz Metliške kleti so mi priskrbeli penino, tako da ... Na božični večer se tudi obdarimo, debatiramo, posedamo, na koncu se kaj dobrega pogleda, z bratom in Kajo vedno navijamo za grozljivke. Poskusite! Neverjetno dobro dene za božič pogledati si kakšno grozljivko. In ne, s tem ne mislim filma Sam doma!« nam je zaupal nasmejan Klemen.

Večerjo bo kuhala z mamo in teto

Mediaspeed
Ula bo božično večerjo pripravljala z mamo Mišo in teto Tino, naslednji dan pa se bo šla crkljat k fantovim staršem.

Priljubljena televizijska voditeljica, igralka in model Ula Furlan pravi, da je božič njen najljubši praznik. »Božič bom nadoknadila v družbi družine. Prvi večer bomo kuhinjo prevzele jaz, mami in teta Tina, naslednji dan se grem pa crkljat k staršem od fanta. Naš božični meni, upam, da bo vseboval vsaj dve sočni pečenki iz pečice, govejo juho, tatarski biftek, francosko solatko, solatko iz mlade špinače, pire krompir in čokoladni sufle. Zadnja leta je v navadi mini obdarovanje s prazničnimi pozornostmi, večurno kuhanje in čisto, čisto malo kake dobre kapljice. (smeh) Za kasnejši sestop v noč pa mogoče ulovim celo kolega Nejca Simšiča in ga poljubim za rojstni dan,« je povedala očarljiva Ula.

Nina Šušnjara

osebni arhiv
Nina pravi, da jih starša vedno znova presenetita s kulinaričnimi dobrotami, po polnoči pa jih obišče božiček.

Tudi modna oblikovalka Nina Šušnjara priznava, da je za božič po tradiciji vedno v krogu družine. »Ta praznik imamo pri nas doma najraje in odkar sta se nam pridružila še dva mala člana, nečakinja in nečak, je še toliko bolj zabavno. Vsako leto se do jutranjih ur ob dobri hrani in pijači družimo, pogovarjamo, plešemo in smejemo. Na meniju imamo obvezno morsko hrano, ker je oče Dalmatinec. Starša se vsako leto izkažeta z večhodnim menijem, kjer vkomponirata tako klasične jedi kot novosti,« je povedala zaželena Nina, ki je pred prazniki na trg poslala tudi svoje rokovnike SNYR za leto 2017.