Zimzelena melodija

VIDEO: Alfijev Silvestrski poljub praznuje 45 let

Alesh Maatko
8. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pesem, ki je bila pred 45 leti posneta s plesnim orkestrom, je v trenutku osvojila srca.

Alesh Maatko
»Ko pride polnoč, ko gorijo le še sveče, spet te poljubim, voščim ti veliko sreče,« v pesmi prepeva Alfi Nipič.

Redke so skladbe, ki se tako močno usidrajo v srca, kot je Silvestrski poljub. Ta večna melodija, ki je postala sinonim za novoletna praznovanja, je nastala namensko, in sicer za novoletno oddajo, ki so jo na nacionalni televiziji predvajali 31. decembra 1971.

Leta 1971 je izpod peres Jožeta Privška in Dušana Velkaverha nastal Silvestrski poljub.

»Skladba Silvestrski poljub je nastala ob snemanju novoletne oddaje na nacionalni televiziji, saj smo želeli najdaljšo noč narediti še bolj čarobno. Ob premierni predstavitvi skladbe sem bil nekoliko presenečen oziroma morda celo na trenutek razočaran, saj sem pričakoval, da bo bolj poskočna, vesela pesem,« se dogodkov spominja Alfi Nipič.

Spet nocoj med prijatelji

Dvainsedemdesetletni glasbenik ob tem dodaja, da je vse skupaj potekalo v edinem studiu – studiu 14 radia Ljubljana, kjer so pesem posneli ob pol 11 dopoldne. »Najprej je prve tone posnel plesni orkester, jaz pa sem se ob klavirju naučil pesmi. Po drugem prepevanju sva z Jožetom odšla na kavo. Tam mi je dejal, da si je točno tako in nič drugače zamislil vse skupaj. Moram reči, da je nastala res lepa zimzelena melodija, ki marsikoga spominja na lepe trenutke. Ne nazadnje pa december obarva s prijetno melodijo in besedilom, ki je marsikomu pisano na kožo,« nam je zgodbo o Silvestrskem poljubu zaupal Alfi Nipič.