Lahko noč, ljubezen moja

Goran Šarac zelo težko spremljal film o Simoni Weiss

Teja Pelko
4. 12. 2016, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prezgodnja smrt konec lanskega leta je bila povod, da so se na Televiziji Slovenija odločili za produkcijo dokumentarnega filma o Simoni Weiss, priljubljeni pevki, veliki dobrotnici in ne nazadnje uspešni psihologinji, ki je s svojim delom pomembno prispevala k znanosti.

Gong Records
Simona Weiss

Povod za film, ki so ga naslovili Lahko noč, ljubezen moja – po eni izmed njenih pesmi –, je dal režiser Dušan Moravec, z njim pa je želel Simono prikazati na način, kot je javnost še ne pozna. In sodeč po odzivih tistih, ki so jo poznali in so si film predpremierno ogledali v Kinodvoru, je Moravcu to uspelo. Vsem se je zdelo, da je Simono zajel takšno, kot je bila.

BILA JE ENA OD NAJBOLJŠIH ZABAVLJAČIC 

Pevec in kitarist skupine Victory Miran Vlahovič - Miki se bo Simone najbolj spominjal po tem, da je bila ena od najboljših »zabavljačic« na odru. »Na odru je znala z ljudmi. Znala jih je pomiriti, jih spraviti na svojo stran in jih zapeljati, kamorkoli je hotela,« nam je dejal Miki, od nje pa se je tudi zelo veliko naučil. »Na odru še dandanes uporabljam veliko njenih trikov,« nam je priznal Miki.

GORAN ŠARAC JE FILM SPREMLJAL ZELO TEŽKO 

Simoninega moža in poslovnega partnerja Gorana Šarca, ki je za film ustvarjalcem omogočil dostop do njenega glasbenega, foto- in videoarhiva kot tudi do zbirke spominov, osebnih zapisov, besedil in njene odrske garderobe, je film zelo presunil. »Sem pa zelo zadovoljen, saj ohranja vse elemente: faktografske, anekdote in tudi ta čustveni element, ki je bil zanjo tako značilen,« nam je povedal Goran, na naše vprašanje, po čem se je bo najbolj spominjal, pa nam je dejal, da zelo težko izpostavi samo eno stvar, nato pa so ga premagala čustva in je ganjen odšel pozdravit kolegico Miro.

Vir: arhiv Svet24
Simona Weiss z možem Goranom

TANJA ŽAGAR NIKOLI NE BO POZABILA NJENEGA TONA GLASU

Pevka Tanja Žagar, ki sicer stika s Simono razen v okviru skupine Foxy Teens, ko jim je Simona dala prvo priložnost, da so lahko z njo zapele na vseh njenih velikih koncertih in se predstavile širšemu občinstvu, za kar ji je nadvse hvaležna, ni imela, se Simone najbolj spominja po tem, kako jo je sprejela, ko so v njeno založbo dostavili zgoščenke. »Bila sem zraven v avtu. Simona je prišla ven in mi je s takšno milino in srčnostjo rekla: 'Živijo, Tanja. Kako si kaj?' Tega njenega tona glasu ne bom nikoli pozabila. Meni je to takrat kot mlademu dekletu ostalo v takšnem spominu, da se bom tega spominjala vse življenje,« nam je povedala Tanja.

BILA JE ZELO PROFESIONALNA, GOSTOLJUBNA IN SRČNA

Film si je ogledal tudi Simonin »dvorni« fotograf Stane Jerko, ki je za zvezdnico posnel vse fotografije za plakate in albume, fotografiral pa jo je tudi na podelitvi Prešernovih nagrad, ki jo je dobila za diplomsko delo. Prvič jo je fotografiral leta 1984, ko je bila na izboru za mis Slovenije druga. »Goran mi je rekel, da ima eno fino dekle, ki bi jo bilo dobro fotografirati, saj je vedel, da fotografiram za naslovnice. Ni pa mi povedal, da je to njegovo dekle. Potem je bila ta fotografija na naslovnici Jane. Potem smo se ujeli in sem ves čas delal fotografije za njo,« nam je povedal Jerko.

Svet24
Simona Weiss.

Simona je bila po njegovih besedah zelo profesionalna, obenem pa sproščena pred kamero in to že od vsega začetka. »Ni bila vzvišena, ampak prijateljica. Zelo dober odnos sva imela. Upoštevala je tudi vse, kar smo se dogovorili, da bi bila fotografija čim boljša. V studio sta z Goranom prinesla kup oblek, potem pa smo izbirali, katera bi bila najboljša in ji najbolj pristaja. Pri albumih sem jo vedno tudi vprašal za naslov, da smo dali pravo ozadje. Nikoli ji ni bilo škoda časa. Delali smo tudi po štiri, pet ur. Razumela je to in se je potrudila. Nikoli ni rekla, da ima dovolj. Nekoč smo snemali v Volčjem Potoku. Noter smo šli s kombijem in se je tam preoblačila. Ni ji bil problem iti niti v drevo,« nam je dejal Jerko, ki si bo zvezdnico poleg že omenjenega vedno spominjal tudi po tem, kako ju je z ženo vedno sprejela na svojem vikendu. »Kadarkoli sva prišla na obisk, je bila vedno tako gostoljubna. Vedno je nekaj spekla: pito, kremne rezine ali zavitek – celo v treh ali štirih različicah, zraven pa je dodala še sladoled. Tako zelo prijazna in srčna je bila. Čeprav je bila zvezda, se je do nas vedla zelo človeško – spoštljivo in prijateljsko,« nam je zaupal Jerko, ki je zvezdnico nazadnje videl v začetku lanskega leta.  grabe, Simone Weiss kot brenda in na koncu Micke Novakove, ki želi uživati v lepotah preprostega življenja.«