Pogled naprej in nazaj

Andrea Massi o ciganih, pisarni in krsti ter zamerljivih ženskah

T.L.
4. 11. 2016, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Andrea Massi je dejal, da je človek brez imena in da postane zaskrbljen, če mu Tina reče Andrea.

Bobo
Tina Maze in Andrea Massi sta ostala par kljub vsem izzivom, s katerimi sta se soočala na smučarski poti.

Nova smučarska sezona se je začela, vanjo pa bo bolj od daleč vpleten tudi Andrea Massi, ki je za Val 202 o zgodbi, ki sta jo spletla s Tino Maze, dejal: "Zgodba je bila tipična ameriška zgodba o uspehu, narejena v Sloveniji. Sistem je deloval na podlagi konflikta."

STA
Andrea Massi priznava, da mu delo v pisarni ne leži.

Kako bo potekalo življenje para Massi-Maze v prihodnje, ni jasno, sploh ker bo najverjetneje Tina več časa preživela v Švici, Massi pa še ne ve, ali se bo tudi sam selil. "Smo malce cigani. Urejam hišo, pa ne vem, zakaj jo sploh urejam. Res še ne vem, kaj bo prinesla prihodnost. To je malce šok za nas, a najpomembnejše je zdravje. Trenutno je moje zdravje kar solidno. Končno imam čas za hobije, normalno prehrano, manj stresno življenje in šport."  

Išče novega Massija, pa ga ne najde

Massi sodeluje z moško smučarsko reprezentanco, o načrtih za akademijo Team to aMaze pa je dejal: "Imamo ponudbe, določeni tekmovalci so se javili, z nekaterimi delno sodelujem. Težava je samo dobiti prave ljudi. Čudim se, kako podjetniki v svojih podjetjih sestavijo svoje ekipe. Rad bi dobil novega Massija, a sem verjetno prezahteven. Če bi dobil prave ljudi, bi bil projekt zelo zanimiv. Tako norega na sneg, kot sem jaz, bi rad še spoznal. Sneg me vedno spravi v dobro voljo. Eno drogo moram imeti, in ta je edina. V pisarni bi bil po 40 dneh za v krsto. To ni moj svet.

Trener je vsak dan lahko zadnji dan v službi

Za Val 202 je prostodušno priznal, da kot šef smučarske reprezentance ne bi bil demokratičen in zdaj še vedno sodeluje z moško ekipo kot zunanji sodelavec. Še vedno verjame, da je potrebno sistem preoblikovati. "V reprezentanco je treba dati samo ljudi, ki so vredni tega dresa, hkrati pa postaviti prave cilje. Vsak trener bi se moral tudi zavedati, da je lahko vsak dan zadnjič v službi. To ni državna služba za nedoločen čas. Naša služba bi morala biti posledica rezultatov, in ne obratno."

Reuters
Tina v akciji.

Massijevi "dve napaki"

O odrivanju na stran  - kljub znanju in doseženim rezultatom - je dejal, da je morda slab diplomat in preveč neposreden. Da nima bolezni, ki jo imajo nekateri trenerji: "Nekateri trenerji imajo najslabšo bolezen - mislijo, da vse vedo. Sam, hvala bogu, te bolezni nimam."

Morda pa nekatere moti to, da nikoli ni zadovoljen, je še ugibal in nadaljeval: "Mogoče pa gre za staro zgodbo, ko mi je serviser Zvone Žirovnik prvo leto, ko sem bil v reprezentanci, na vprašanje, kaj imajo vse te ženske proti meni in zakaj me trenerji čudno gledajo, odgovoril: 'Dve napaki imaš. Preganjaš jih in še Italijan si'."

Bobo
Vsak trener bi se moral zavedati, da je lahko vsak dan zadnjič v službi, je prepričan Massi.

Ni mu žal za izrečeno

O svojem karakterju, zaradi katerega med določenimi ljudmi velja za napornega, pravi, da mu je bilo v otroštvu in mladosti po konfliktu s trenerjem, profesorji na šoli ali punco žal in si je govoril: "Ali ne znaš biti enkrat tiho?" Zdaj pravi, da mu ni žal. "Velikih luksuzov si ne dovolim, edini je ta, da z oliko in nežaljivimi besedami povem v obraz vsakomur to, kar mislim."

Od Tine, ki je zelo čustvena, je želel, da obvladuje svoja čustva, kar je, kot dodaja, "peklensko težko". 

Mediaspeed
Tina in Andrea.

Priznava, da je ena največjih zmag, da sta s Tino ostala par. Redkim je to uspelo. "Nekatere ženske težko ločijo, kaj so ure treninga in kaj je normalno življenje. Mi moški smo bolj spontani, manj zamerljivi, ženska pa, če ji daš tisoč zavojev na "betonu" v Ushuaii, ti bo zamerila še nekaj ur."

Ko ga Tina pokliče Andrea, je zaskrbljen

Massija le redeko kdo kliče po imenu. V pogovoru za Val 202 je dejal, da je človek brez imena. Že od otroštva ga kličejo Massi, saj je sin profesorja matematike, ki so mu rekli "il Massi". "Še Tina me kliče Massi, in ne po imenu. Ko mi reče Andrea, sem že zaskrbljen," je za Val 202 še povedal Andrea Massi.