V Ljubljano

Duo 2Cellos se vračata

J.P./STA
20. 8. 2016, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljana bo aprila 2017 ponovno gostila zvezdniški slovensko-hrvaški duo 2Cellos, znan po prepletanju klasične, rock in pop glasbe, ki bo prvič nastopil v dvorani Stožice.

Facebook profil 2Cellos
Luka Šulić in Stjepan Hauser

To bo edini koncert poleg nastopa v Beogradu, ki ga klasično izobražena violončelista Luka Šulić in Stjepan Hauser pripravljata leta 2017 v regiji. Vstopnice so že na voljo.

Na ljubljanskem koncertu bo mogoče prisluhniti največjih uspešnicam violončelistov, med drugim tudi priredbi Smooth Criminal pokojnega Michaela Jacksona. Predstavila bosta tudi skladbe s četrtega studijskega albuma, ki ga trenutno snemata s slovitim simfoničnim orkestrom iz Londona, so sporočili organizatorji koncerta.

Čelu zapisana že od otroštva

Vrhunska glasbenika, ki sta v Sloveniji nazadnje nastopila na lanskem Ljubljana festivalu, sta čelu zapisana že od otroštva. Luka Šulić se je rodil leta 1987 v Mariboru, odraščal pa je med Mariborom in Dubrovnikom, od koder prihaja njegov oče, ki sicer igra v simfoničnem orkestru Mariborske opere. Je diplomant londonske Kraljeve glasbene akademije. Stjepan Hauser se je rodil leta 1986 v Pulju in je diplomiral na Kraljevem glasbenem kolidžu v britanskem Manchestru.

Vse se je začelo s posnetkom

Svetovno slavo sta dosegla pred petimi leti, ko sta na spletnem portalu YouTube, pod imenom 2Cellos, objavila priredbo Jacksonove skladbe Smooth Criminal. Posnetek jima je odprl pot do podpisa pogodbe z založbo Sony Records Masterworks, pozneje pa ju je na svojo svetovno turnejo, v okviru katere sta nastopila tudi v Ljubljani, povabil Elton John.

Sledilo je več kot 1000 samostojnih koncertov po vsem svetu, milijoni ogledov na YouTubu, gostovanja v najprestižnejših televizijskih spektaklih - od podelitve Zlate Žoge (Fifa), nastopa v oddaji Spring festival na kitajski CCTV, pa vse do gostovanja v oddaji Tonight showu z Jayem Lenom.

Sodelujeta s svetovno priznanimi glasbeniki, kot so Zucchero, Andrea Bocelli, Lang Lang in Steve Vai. Nastopila sta tudi pod taktirko priznanega dirigenta Zubin Methe.

Tudi na letošnji turneji ob petletnici delovanja navdušujeta po vsem svetu. Po 40 razprodanih koncertih v ZDA sta jubilej maja obeležila pred več kot 12.000 obiskovalci arene v Veroni. Veronski koncert je bil prvi na evropski glasbeni turneji, ki ju je do konca junija vodila še v Španijo, Švico, Nemčijo, Avstrijo, Belgijo, Francijo, Luksemburg, Veliko Britanijo, Slovaško in Češko. V začetku meseca sta z gosti, med katerima sta bila tudi Oliver Dragojević in Zucchero, pred 50.000 glavo množico praznovala svoj "rojstni dan" tudi pred domačim, zagrebškim občinstvom.