DNK

Carmen L. Oven: Imena oddaje sta se spomnila s sinom

Sonja Javornik
24. 7. 2016, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vsestranska ljubiteljica besede Carmen L. Oven navdušuje z novo pogovorno oddajo DNK - Družine na kavču, ki jo lahko spremljamo ob ponedeljkih zvečer na prvem programu nacionalne televizije.

Polona Krevatin
Televizijska oddaja DNK (Družina na kavču) je pravzaprav zgodba o edinstvenih družinskih zgodbah, pravi Carmen L. Oven.

Gledalci od začetka julija že lahko prisluhnejo zgodbam, ki so odsev pozitivne povezanosti, truda in vere v družino kot izhodiščno celico vsega, kar je dobrega, in hkrati vsega tistega, česar se je treba skozi življenje še naučiti.

Program nacionalne televizije Oddaja DNK je na sporedu ob ponedeljkih ob 21. uri.

Kako je prišlo do ideje za oddajo DNK?

Poklicali so me s Televizije Slovenija in vprašali, ali bi pripravljala televizijske družinske zgodbe. Bila sem za. Potem sva s sinom med igro našla ime DNK, namožgančkali smo koncept in kolesje se je začelo vrteti.

Na TVS smo že gledali oddaje, kjer so predstavljali družine. V čem bo vaša drugačna?

Drugačna bo že zato, ker oddajo vodi nekdo drug.  Zavedam se, da stopam v velike čevlje, a vendar je oddaja DNK zastavljena malo drugače. Zgodbo gradimo ob glavnem članu družine, kar seveda ne pomeni, da so drugi kakorkoli manj pomembni. V njej imamo test DNK, kratek kviz, obiske presenečenj, včasih tudi nastop koga od članov družine … Torej dinamično, a še vedno poglobljeno. Take kot dobra družina – polno dinamike, vsakdanjosti, pa vendar z močnimi medsebojnimi vezmi, ki jih ni mogoče kar tako pretrgati.

Aktivni ste na mnogo področjih. Vam je televizija najljubša? Pravijo, da televizija zasvoji …

Če me bo televizija zasvojila, vam povem čez kak mesec … Zagotovo pa je to fantastičen izziv moje pripravljenosti kot voditeljice, scenaristke, ustvarjalke. Res pa je, da imam vse, kar počnem – povezovanje pogovorov, pripovedovanje, opisovanje slovenskih filmov za slepe in slabovidne, vodenje delavnic nastopanja, radijsko moderiranje … rada, saj mi to daje notranjo dinamiko in vsakič zbuja 'nov center v možganih'.  Ima pa vse skupaj še eno skupno čarovnijo – besedo. Slovensko besedo, ki se mi zdi čudovita, nanjo sem navezana, jo imam rada in sem presrečna, da lahko z njo ustvarjam in od tega tudi preživim.

Carmen L. Oven se veseli pogovorov z zanimivimi družinami, ki s svojimi zgodbami bogatijo družbo.

Kaj sicer gledate najraje na televiziji?

Rada imam dobre pogovorne oddaje. A jih pri nas po mojem mnenju ni prav veliko. Tudi zato se izjemno veselim nove oddaje Vesne Milek, Od blizu. Opazovati mojstrico na delu je užitek in učenje. Zelo rada pa imam tudi dokumentarne filme. Vse, ob čemer nimam občutka, da sem svoj čas vrgla v ekran in od tega nič nimam.

Boste sicer poleti bolj počitnikovali ali ste si poleg oddaje zadali še kak podvig?

Čaka nas še snemanje nekaj oddaj DNK, sledijo dnevi popolnega odklopa, zatem pa me čaka urejanje svojega novega romana z naslovom Tihotapci miru, ki me vleče za rokav, naj mu vendarle dodam še zadnjo piko.