Intervju

Nuša in Sašo skupaj že 13 let

Sonja Javornik
1. 7. 2016, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sašo Gačnik je kot pianist in vodja različnih glasbenih skupin sodeloval že z večino imen, ki na domači glasbeni sceni nekaj pomenijo, lahko pa smo ga videli na odru tudi s svetovnimi zvezdami.

Promo foto
Nuša Derenda Svarogova že dolgo ceni kot izjemnega glasbenika in mu želi veliko sreče pri samostojni karieri.

Sašo Gačnik je že več kot 13 let glasbeni direktor spremljevalne skupine Nuše Derende, zadnja tri leta pa tudi član legendarne slovenske rock skupine Šank Rock. V teh dneh predstavlja pesem Beat in ti, ki jo je posnel v duetu z Nušo Derendo.

Ali se spomnita, kako sta se spoznala?
Sašo: Pred davnimi, davnimi časi. Nekaj let po začetku novega tisočletja je prek znanega slovenskega menedžerja Janija Jeranta do mene prišla informacija, da Nuša išče spremljevalno skupino. Z Janijem in skupino, v kateri sem deloval kot klaviaturist in idejni vodja, smo takrat večkrat sodelovali, saj nas je najemal za najrazličnejše koncerte, da smo kot predskupina ogrevali množico, ki je prišla poslušat glavno zvezdo večera. Ker sem takoj dojel namig, sem mu dal jasno vedeti, da nas sodelovanje vsekakor zanima. Po dveh tednih intenzivnih vaj smo že stali na odru kot spremljevalni bend glavne zvezde večera, ki je bila Nuša Derenda, in odlično sodelujemo še danes. 
Nuša: (smeh) Spomnim se simpatičnega fanta s črnimi lasmi, spetimi v dolgo kito, ki je prišel do naju z možem in ponudil sodelovanje kot klaviaturist in idejni vodja moje spremljevalne skupine. V tistem času sem ravno razmišljala, da bi bil že čas, da začnem nastopati s stalnim spremljevalnim bendom. Deloval mi je zelo zavzet glede na leta (takrat je imel nekaj čez 20 let, op. p.) in rekla sem si, da je vredno poskusiti. S fanti, ki jih je zbral, si je pridobil moje zaupanje in zelo hitro je vse skupaj začelo potekati. Spomnim se, da je bil prvi skupni nastop na Hit festivalu 2004, ko sem zmagala s skladbo V ogenj zdaj obleci me. Kmalu zatem so fantje že snemali z mano videospot za to skladbo …

Kako sta se ujela na nastopih? Sta kdaj drug drugega s čim presenetila ali sta se hitro ujela in predvidela dogajanje?
Sašo: V vseh teh letih sodelovanja se je na odru zgodilo že marsikaj, vendar se ne spomnim, da bi kdaj prišlo do kakšne zares ekstremne situacije, saj vsak član ekipe dobro pozna svoje delo in probleme vedno že v kali odpravimo. Je pa bilo kar nekaj zelo zabavnih situacij ... Ko smo imeli koncert v Lipici in je na sredini koncerta bobnarja tako zelo tiščalo na praznenje mehurja, da je preprosto moral nehati igrati na sredini pesmi, je Nuša nepričakovano prevzela njegovo vlogo za bobni in smo v krohotu uspeli odigrati pesem do konca. 
Nuša: Uf, ja, bilo je že vsega, na živih nastopih se marsikdaj zgodi kaj nepričakovanega, vendar smo vedno uspeli odigrati tako, kot je treba. Pogosto se zgodi, da repertoar napišemo vnaprej … To je meni na začetku delalo preglavice, ker sem bila navajena, da sem pela po občutku, glede na to, kako se občinstvo odziva. Pisati »runde« vnaprej je meni najtežje, a verjetno je bilo težko tudi za Saša in bend, ko sem včasih najavila skladbo, ki je sploh nismo načrtovali, tako da so morali fantje pogosto tudi malo improvizirati. Kar pa ni nič slabega, saj se je ob takih nepredvidljivih situacijah izkazalo, iz kakšnega testa so glasbeniki.

Se spomnita kakšnega še posebej zanimivega dogodka na nastopih?
Sašo: Ja, se ga, ampak bom modro molčal. 
Nuša: Mmm, bom tudi jaz modro tiho. (smeh)

Sta se kdaj pogovarjala tudi o bolj zasebnih stvareh ali je druženje strogo poslovno?
Sašo: Čeprav najino sodelovanje temelji na poslovnem odnosu, lahko brez zadržkov rečem, da se je v vseh teh letih uspešnega sodelovanja razvilo tudi prijateljstvo in medsebojno zaupanje, tako da so pogovori zasebne narave postali nekaj čisto običajnega. 
Nuša: V vseh teh letih sem opazovala in nehote tudi spremljala Saševo »odraščanje«, saj sem bila z njim največ v stiku. Marsikdaj mi je kaj zaupal, in če me je vprašal za kak nasvet, sem vedno z veseljem povedala svoje mnenje. Čeprav sodelovanje temelji na poslovnem odnosu, je bilo v teh letih kar nekaj priložnosti, ko sva padla v »resno« debato.

Promo foto
Legendarni Didžej Daddy je skrbel za ritem na snemanju videospota.

Ali je Nuša dala kak nasvet glede starševstva, ker ima pač več izkušenj?
Sašo: Za zdaj se še nisva tako podrobno dotaknila te teme, sem pa prepričan, da bom, če bo kdaj potrebno, od nje dobil koristne nasvete, saj je že uspešno prekrmarila čeri, ki jih prinaša združevanje družine in načina življenja v šovbiznisu. 

Kakšna se vama zdi pesem?
Sašo: Pesem je bomba in upam, da se bodo s tem strinjali tudi radijski uredniki in jo bo lahko slišalo čim več ljudi.
Nuša: Luštna pesem, zelo sproščena, dober, plesni ritem, prava za žurke!

Kako je potekalo snemanje spota?
Sašo: Snemanje videospota je bila odlična izkušnja, ker je bila celotna ekipa več kot 30 ljudi zelo profesionalna in pozitivna. 
Nuša: Snemanja videospotov so vedno zelo naporna, ker po navadi snemanje traja ves dan. Jaz si ga bom zapomnila po tem, da me je večino časa zeblo, sicer pa sta bila vzdušje in ekipa res izvrstna.

Kako sicer ocenjujeta dogajanje na domači sceni v tem trenutku?
Sašo: Slovenci imamo velik problem, in sicer nam v kolektivni zavesti primanjkuje zdravega patriotizma, kar se odraža tudi na glasbeni sceni. Ni vse zlato, kar se sveti in pride z zahoda.
Nuša: Naša glasbena scena je specifična. Mnogo je novih, mladih skupin, ki se želijo uveljaviti in iščejo svoj izraz. Imamo ogromno dobrih glasbenikov in pevcev … Žal je slovenska scena res majhna in marsikateri glasbenik ne pridobi dovolj velikega občinstva. Če želiš v Sloveniji živeti od glasbe, se moraš prilagajati in poskusiti marsikaj.
  
Kakšne načrte imata za to poletje? Bo delovno ali tudi kaj dopusta?
Sašo: Poletje bo zelo zelo delovno, saj pripravljam album, ki bo izšel tako v slovenskem kot tudi v ruskem jeziku, poleg tega me čaka kar veliko nastopov. Za dopust se bo sicer našel čas, vendar bo kot po navadi odločitev padla v zadnjem trenutku.
Nuša: Tudi zame bo poletje delovno, proste dneve pa bom izkoristila za druženje s prijatelji, morda skok na morje, v hribe ali bom samo poležavala ob domačem bazenu.