Sanje oboževalcev

Abba bi se ponovno združila, a jim to preprečuje svetlolasa Agnetha

R.T.
13. 6. 2016, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ni bila ravno več milijard evrov vredna ponovna združitev, ki so jo pričakovali oboževalci, ko so se prejšnjo nedeljo v enem od stockholmskih hotelov zbrali vsi štirje člani Abbe.

Anni-Fird je pozneje dejala, da je bila izkušnja izredno nabita s čustvi in nostalgijo.

Sprva so nameravali z občinstvom deliti nekaj zgodb in anekdot, ker je bila ravno 50. obletnica srečanja med obema moškima piscema glasbe. V nekem trenutku pa sta se svetlolasa Agnetha Fältskog (66) in rjavolasa Anni-Frid Lyngstad (70) začeli prebirati besedila nekaterih manj znanih skladb, nato sta vse zbrane s petjem presenetila Benny Andersson (69) in Björn Ulvaeus (71). Na koncu so peli vsi štirje, čeprav ne dolgo. To je bil trenutek, na katerega so čakali številni predani oboževalci.

Za dogodek ni bilo publicitete, ni bilo spremljevalne skupine, nihče ni snemal. Da se je kaj takega res zgodilo, potrjuje le nekaj zrnatih fotografij. Družbena omrežja so ponorela.

Anni-Fird je pozneje dejala, da je bila izkušnja izredno nabita s čustvi in nostalgijo. Mar to pomeni, da se bodo člani Abbe ponovno združili? Nikakor ne.

Vsi štirje so morali svoja družinska življenja usklajevati s svetovnim uspehom.

Ampak zakaj? To je vprašanje, ki že 34 let muči njihove oboževalce, potem ko se je skupina razšla leta 1982.

Agnethine želje

Denarja ne potrebujejo. Glavna prepreka je Agnetha, nekoč eden najbolj prepoznavnih seks simbolov. Danes živi na velikanskem posestvu na otoku Ekero v bližini Stockholma, kjer se raje kot z ljudmi druži s psi. Z njo živijo njena 43-letna hčerka Linda, njen partner in njuni trije otroci. Novih glasbenih podvigov ne načrtuje.

Kako je torej nekdanji seks simbol začel živeti tako samotarsko življenje, ki onemogoča najbolj zaželeno ponovno združitev v zgodovini glasbe?

Razpadli zvezi

Z Björnom sta se spoznala na snemanju televizijske oddaje (že pri 17. letih je imela pesem, ki je zasedla prvo mesto švedske glasbene lestvice). Poročila sta se leta 1971, leto dni pred nastankom Abbe. Sprva sta pisala in nastopala le Benny in Björn, punci sta se jima pridružili pozneje. Benny in Anni-Frid sta postala par leta 1970, poročila sta se osem let pozneje.

Profimedia
Leta 1981 je propadel zakon Bennyja in Anni-Frid, leta 1982 so se po turneji vrnili v studio, kjer so sprevideli, da kot Abba niso več uživali.

Vsi štirje so morali svoja družinska življenja usklajevati s svetovnim uspehom. Še pred evrovizijskim nastopom leta 1974, ki jim je prinesel mednarodno slavo, sta Agnetha in Björn dobila Lindo. Stara je bila leto dni, ko so osvojili svet; tri leta pozneje se jima je rodil sin Christian. Ko sta leta 1979 oznanila, da se razhajata, so bili oboževalci šokirani. Čeprav sta oba zatrjevala, da je bila ločitev sporazumna, je dovolj zgovorno dejstvo, da je Björn že nekaj dni pozneje imel novo dekle. Agnetha je pozneje priznala, da se je počutila 'raztrgano' in da je potrebovala terapijo.

Skupina je delovala še tri leta. Leta 1981 je propadel zakon Bennyja in Anni-Frid, leta 1982 so se po turneji vrnili v studio, kjer so sprevideli, da kot Abba niso več uživali. Najbolj nesrečna je bila Agnetha. Kot mati samohranilka se je počutila krivo, ker ni mogla biti z otrokoma. Vse bolj so ji težave povzročali občutki tesnobe, strah pred letenjem in sčasoma tudi kakršnakoli oblika potovanja. Prav tako se je začela bati oboževalcev – bila je prepričana, da njihove histerične krike poganja sovraštvo in ne oboževanje. Pogosto je sanjarila, da jo bo množica preprosto pogoltnila.

Agnetha Fältskog leta 1999 na otoku Ekero.

Umik

Ko je Abba razpadla, se je Agnetha umaknila. Več let ni poslušala glasbe. Desetletja so minevala, za Björnom pa je prišla vrsta ljubimcev. Vzorec je očiten. Prvi je bil psihiater Hakan Lonnback, čigar usluge je poiskala, ko je bil njen zakon v zadnjih vzdihljajih. Sledil mu je detektiv Thorbjorn Brander, ki ji je bil 'dodeljen' zaradi groženj njenima otrokoma. Leta 1990 se je skrivaj poročila s kirurgom Tomasom Sonnenfeldom. Poročena sta bila tri leta. V tistem času jo je pretresel samomor njene matere Birgit, ki se je vrgla iz stanovanja v šestem nadstropju, v katerem je živel z Agnethinim očetom Ingvarjem.

Sledilo je najbolj nenavadno poglavje njenega življenja: afera z njenim zalezovalcem. Nizozemski voznik viličarja Gert van der Graaf jo je zalezoval kar dve leti. Seveda je o tem obveščala policijo, nato pa se leta 1997 z njim zapletla. »Nisem se več mogla upirati tako intenzivni pozornosti, hotela sem ga spoznati,« je takrat dejala Agnetha. Dve leti pozneje sta šla narazen, leta 2000 pa je že vložila vlogo za prepoved za približevanje. Čeprav je bil deportiran, se je še večkrat vrnil na Švedsko. Aprila 2006 so ga aretirali le nekaj metrov stran od njenega doma. Leta 2005 so jo opazili z nesramno bogatim kraljevim prijateljem Bertilom Nordstromom, a se zveza ni obdržala.

Noče pozornosti

Leta 2013 je o ponovni združitvi Abbe dejala: »Nočem biti v revijah, na televiziji in v časopisih. Številni mislijo, da gre le za odnos, a pozornosti resnično nočem. Hočem, da me ljudje pustijo pri miru.« Danes živi, kot da se edinstvena zgodba Abbe ni nikoli zgodila. In ker ji ni treba delati, da lahko živi, je njena osamitev še toliko bolj učinkovita. »Vsak dan lahko sprejmem, kot pride. Pse sprehajam po različnih poteh; včasih zbežimo kam in samo hodimo. Psi nam dajo toliko ljubezni in družbe. So 100-odstotno iskreni in z njimi je vsak lahko točno tak, kot je. Vejo, kdaj si žalosten ali bolan, nato pa te potolažijo.«

V osami ji torej ne primanjkuje ničesar. Kar pa je slaba novica za oboževalce Abbe, ki očitno nikoli ne bodo doživeli združitve, ki si jo tako želijo.