Euro 2016

Svet se bo ustavil

B. P.
10. 6. 2016, 21.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za vse ljubitelje nogometa je danes prav poseben dan, saj se s prvo tekmo med gostiteljico Francijo in Romunijo ob 21. uri na stadionu v Saint-Denisu začenja prva tekma letošnjega evropskega prvenstva. Spremljate jo lahko na TV SLO 2, komentiral jo bo Urban Laurenčič.

TV Slovenija
O evropskem prvenstvu v nogometu smo poklepetali z voditeljema studia, Sašem Jerkovićem in Anžetom Bašljem.

Svet24 je ob tej priložnosti malce poklepetal z voditeljema studia, Sašem Jerkovićem in Anžetom Bašljem, ter komentatorjem Alešem Potočnikom. Pogovor se je vrtel okrog Jana Oblaka, slovenske izbrane vrste ter nemoralno visokih zneskov v nogometu.

SAŠA JERKOVIĆ – VODITELJ STUDIA UEFA EURO 2016 NA TV SLO

Vprašanje za šalo … Ima Jan Oblak »nesrečo«, da je Slovenec? Kakšno je vaše mnenje o njegovem vzponu v sam nogometni vrh?
Jerković: Kje pa. Zakaj neki? A kdo sploh ve, da George Best ali Alfredo Di Stefano nikdar nista nastopila na svetovnih prvenstvih? Pa ju danes pozna vsak ljubitelj nogometa. Zakaj ju pozna? Ker sta bila vr-hun-ska. A ste prepričani, da bi bil Oblak tako uspešen, če bi se rodil kje drugje? V Madridu denimo? Kdo ve … Nisem prepričan. On je nadarjen, zelo marljiv, povsem osredotočen na nogomet. Zato je tam, kjer je. Če mene vprašate, ima večjo nesrečo v tem, da ga nihče ustrezno ne usmerja v komunikacijo s svetom. Je precej nedostopen. Tudi sam ne čuti potrebe, da bi se javno izpostavljal. To bi mu gotovo koristilo. In tudi Sloveniji.

Prvo tekmo med gostiteljico Francijo in Romunijo na stadionu v Saint-Denisu lahko spremljate nocoj ob 21. uri na TV SLO 2. 

ANŽE BAŠELJ – VODITELJ STUDIA UEFA EURO 2016 NA TV SLO

V kakšni kondiciji je slovenska izbrana vrsta? Kdaj lahko po vašem mnenju ponovno računamo na uvrstitev na večja tekmovanja?
Bašelj: Slovenska reprezentanca je že nekaj časa v fazi tranzicije. Gre za besedo, ki v Sloveniji pomeni marsikaj, tudi razblinjanje sanj. Upam, da nogometne sanje ne bodo več tako nesrečne, kot so v zadnjih letih. V zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih smo bili blizu, pa vseeno zelo daleč. Zdaj naše čaka boj za nastop na SP v Rusiji leta 2018 in Katanec še vedno išče nogometaše, ki bodo sledili njegovemu nogometnemu razmišljanju – utihni in teči, kot je domiselno pisalo na njegovi majici na enem izmed druženj z novinarji. Mislim, da kakovost imamo, potrebujemo le še povrnitev samozavesti in pravega Srečka z nekaj sreče.

TV Slovenija
Komentator tekem bo Aleš Potočnik, ki se je razgovoril o sočnih podrobnostih prvenstva.

ALEŠ POTOČNIK – KOMENTATOR TEKEM UEFA EURO 2016 NA TV SLO 2

Je nogomet preveč skomercializiran? Se po vašem mnenju v nogometu res ne trguje z znanjem, ampak z ljudmi; so nogometaši preveč plačani? Kakšno je vaše stališče glede tega?
Potočnik: Enostavno je nogomet v primerjavi z vsemi ostalimi športi nekaj posebnega. V njem se vrti veliko denarja, razumljivo je, da so najboljši igralci plačani bajno, večina ostalih pa zelo dobro. Ne rastejo le plače igralcev, ampak tudi številke pri oglaševanju, prodaji televizijskih pravic, dobički od prodaj vstopnic in artiklov s klubskimi znaki. Vsega tega ne bi bilo, če ne bi bilo navijačev. Sam sem lahko v nekaterih državah, na primer v Braziliji, Španiji, na Portugalskem, spoznal, kako nori so ljudje na nogomet. V Sloveniji ga imamo radi, toda primerjave ni. Ko vidiš, da bi ljudje od nizkih osebnih dohodkov dali veliko za raznorazne stvari, povezane z nogometom, je jasno, kako je ta krog velikih zneskov sklenjen. Je pa čar nogometa v tem, da tudi če si najbogatejši, to ne zagotavlja uspeha. Lepa primera sta letošnji angleški prvak Leicester ali pa grški naslov evropskih prvakov leta 2004.

1 mesec, od 10. junija do 10. julija, bo vse v znamenju evropskega prvenstva v nogometu.

Koliko čustev lahko oziroma sme reporter vnesti v prenos športnega dogodka?

Potočnik: Ko igrajo slovenske reprezentance ali v individualnih športih nastopajo slovenski športniki, je vpletenih precej čustev in navijanja tudi pri reporterjih. Tako je tudi prav. Seveda v zmerni količini, brez pretiravanj. Ko spremljaš slovensko državno prvenstvo ali tekme, kjer med seboj igrajo tuji klubi ali reprezentance, pa tega ne sme biti. Če si že od malega goreč navijač na primer Liverpoola, se tega pri komentiranju tekme proti Manchester Cityju ne sme slišati.

Komentator ali novinar? Katera vloga vam je bolj pisana na kožo?

Potočnik: Obe zvrsti spremljanja športa sta mi zelo ljubi, prednost pa dajem komentiranju. Prinaša več pritiska in tudi odzivov gledalcev. Izziv so nepredvidljive situacije, ki jih prinaša vsaka tekma, ki jo spremljaš. Vsak prenos meni še vedno nekoliko dvigne adrenalin.