Zabava

Prižgati luč dobri volji in dvigniti sredinec malodušju

Sonja Javornik
27. 3. 2016, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih rock zasedb pri nas, Lačni Franz, je spet v polni formi. Zasedba, ki je bila od slovenskih najbolj priljubljena po vsej nekdanji Jugoslaviji, je po dolgem premoru pred dvema letoma previdno prišla nazaj na sceno.

M24.si
Zoran Predin pravi, da je njegov ego sicer ogromen, vendar je okolju prijazen.

Kaj vas zadnje dneve najbolj zaposluje?

Gre za dva dogodka. Kmalu nastopam v Siti Teatru s kantavtorskim programom, ki ga bom za to priložnost še posebej nadgradil. Tistim, ki jih moram zaigrati in zapeti na vsakem koncertu, bom dodal šopek tistih rahlo zanemarjenih, ki svoje verze skrivajo za izbrance. Venček ljubezenskih, zafrkantskih in nekaterih prepovedanih bo publiko nedvomno privabil k skupnemu prepevanju, v katerem se rade utrnejo tudi kakšne solze sreče, ki nam preženejo črne misli in skrbi. To je pa tudi osnovni namen mojega koncerta. Prižgati luč dobri volji in dvigniti sredinec malodušju. Skozi najave bom pripovedoval zgodbe o nastanku posameznih verzov, refrenov in melodij, publiki bom zapel tudi kakšno čisto novo in na oder bom povabil tudi samega sebe. Kako je to mogoče, naj ostane še nekaj časa skrivnost.

Lačni Franz ni samo bend, ampak tudi brand. 

Pred kratkim ste s skupino Lačni Franz izdali naslovno pesem Ladja norcev, ki napoveduje novi album, odpravili ste se na turnejo. Bi torej rekli, da je skupina zdaj v dobri kondiciji?

Skupina je dve leti v novi zasedbi in najprej smo šli s kombijem na cesto, na male turneje, da postanemo bend. Znano pravilo je, da se bend rodi na kolesih, zato smo odigrali krasno turnejo po Srbiji, po Hrvaškem in Bosni. Potem smo posneli nekaj novih pesmi, konec februarja pa začeli turnejo po slovenskih klubih. Tu se bomo soočili z najbolj ostrimi kritiki, saj na nas doma gledajo drugače. Imamo tudi zadrego, da ljudje ne vedo, kakšen je bend, ki je vstal od mrtvih. Z novim singlom in klubskimi koncerti smo že ovrgli dvome, da smo pogreta juha, da bomo le igrali stare pesmi, ki so namenjene starejši publiki. V resnici je ravno obratno, pridobili smo si mlajšo publiko in nove privržence vseh starosti.

M24.si
Zoran Predin pravi, da so nalašč začeli z malimi nastopi, zdaj pa prihajajo na velike odre po Sloveniji.

Ste morda razmišljali, da bi skupino preimenovali, glede na to, da gre pač za povsem novo poglavje?

Če bi želel drugo skupino, bi jo že zdavnaj naredil. Gre za to, da Lačni Franz ni samo bend, ampak tudi brand (znamka, op. p.), stanje duha, filozofija. V osemdesetih in devetdesetih letih smo bili zelo posebna skupina, ki je ustvarila določene standarde in na črno-humoristični ali celo zafrkantski način pela o stvareh, ki se tičejo vseh nas. To smo uspeli ponoviti, saj se držimo nivoja legendarnih hitov in nadaljujemo na tak način, da ljudje prepoznajo izraz Lačnega Franza. Lačni Franz dela drugačne komade, drugačen je način dela. Ko pridem s kitaro na vajo in zaigram novo pesem, prosim še preostale, da predlagajo ritem, barvo in način igranja, in ne vsiljujem svojega mnenja. Na tak način se tudi bend razvija. Kitarist mora imeti na odru občutek, da je del tega ustvarjanja, in ne le izvajalec.

Ladja norcev je novi album skupine Lačni Franz
Še pred prvim dogodkom bo v Kinu Šiška novinarska predstavitev Ladje norcev, novega albuma skupine Lačni Franz. Ob tej priložnosti bodo ob vseh zaslužnih predstavili tudi novi video drugega singla z naslovom Cmokfehtar. Video je menda res nekaj posebnega, zato komaj čakajo na odziv medijev in publike.

Odkar ste Lačnega Franza dali v 90. letih na pavzo, ste ustvarjali sami. Ste zato imeli zdaj težavo, ker se morate spet prilagajati skupini?

Moj ego je sicer ogromen, vendar je okolju prijazen. (smeh) Z leti postaja boljši. Ko ustvarjam žanrovsko glasbo, obstajajo določena pravila, prek katerih ne moreš. Tam si omejen z ograjo in znotraj tistega vrta obdeluješ pesmi. Pri Lačnem Franzu je drugače, ker je tam vse odprto in ni nobene ograje. Paziti je treba le na nivo besedil in da je glasbena izvedba odlična.

Slišim, da boste poleti v žiriji festivala glasbenih dokumentarcev v Opatiji. Se veselite ocenjevanja filmov? Imate radi take filme?

Zelo sem vesel, da sem povabljen v letošnjo žirijo festivala Solo Positivo. Festival spremljam že vrsto let in vedno znova uživam v filmih iz vsega sveta, ki vsak na samosvoj način pripovedujejo zgodbe o glasbi in glasbenikih. Festival vsako leto prinese nekaj biserov in verjamem, da jih bo letos še več. Pridite in se prepričajte. Prvih sedem dni v avgustu bo Opatija živela za festival Solo Positivo. Dobrodošli.