Zabava

Ste vedeli, da je Josip Broz Tito imel čast večerjati z Lemmyjem?

D. B.
29. 12. 2015, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V enem izmed zadnjih intervjujev, ki ga je septembra objavil hrvaški Jutranji list, je Lemmy, pokojni frontmen zasedbe Motörhead, spregovoril tudi o zadnjem albumu skupine z naslovom Bad Magic ter o koncertih na območju nekdanje Jugoslavije.

Profimedia

Kot je Lemmy septembra povedal hrvaškemu novinarju Zoranu Stajčiću, se je bend pri zadnjem albumu odločili za drugačen pristop – za snemanje pesmi v živo, brez vaj in z eksperimentiranjem. Čeprav sam nikoli ni oboževal Rolling Stonesov, se je na albumu znašla tudi priredba pesmi Sympathy for the Devil. Kot je dejal, izključno zaradi prošnje nekdanjega ameriškega rokoborca Hunterja Hearsta Helmsleya - ta je namreč bend prosil, da posname komad za njegov dokumentarni film.

Lemmy je v intervjuju med drugim izjavil še, da je ponosen, da se komadi Motörheadov ne igrajo na porokah, o trenutni glasbeni sceni in glasbi pa je dejal: »Odkrito, sploh je ne poslušam.« Dodal je še, da se je od njegovih glasbenih začetkov veliko spremenilo. »Glasba je postala umetna tvorba. Ne potrebujemo več fizičnih nosilcev zvoka, da bi jo širili med ljudi ... Bojim se, da nihče več ni zainteresiran za razvoj svojega glasbenega okusa. Pomembni so le še hiti.«

Profimedia
Lemmyeva klasična poza na odru.

Ko je Lemmy leta 1966 v Beogradu nastopil kot član zasedbe The Rockin' Vickers, ga je po koncertu na večerjo povabil Josip Broz Tito. Bil je eden od prvih tujih glasbenikov, ki jih je v svojo družbo povabil nekdanji predsednik: »Tito nas je povabil na večerjo, na kateri nismo razumeli niti besede. Spomnim se, da so nas posedli na nasprotno stran mize. Nismo pristopili k njemu in tudi on ni do nas,« se je spominjal dogodka.

REDNI GOST NA OBMOČJU NEKDANJE JUGOSLAVIJE

Motörhead so bili v 80-ih eden redkih tujih bendov, ki so nove albume na območju nekdanje Jugoslavije redno predstavljali v živo. Bili so tudi med zadnjimi tujimi bendi, ki so pred vojno v 90-ih nastopil na tem območju: »Ne spomnim se, da bi bilo takrat kaj drugače ... Na naših koncertih ni bilo nikoli nacionalistov in politike, vedno samo čisti rock and roll,« je dejal Lemmy.

Najpomembnejši in ključni album, ki ga je legendarni bend posnel, je, tako je menil basist, Ace of Spades. V Ljubljani smo bend nazadnje slišali pred tremi leti. Mediji so o koncertu leta 2012 v Hali Tivoli poročali: »Motörhead so pač Motörhead. Nikoli zlagani, zgolj oni in njihov štiriakordni rock'n'roll ... Navdušenja je bilo, če sodimo po noriji pod odrom, kar precej