Zabava

FOTO: Kdo je mladi Belokranjec, ki je zmagal na talentih

M. Bezek-Jakše
14. 12. 2015, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj malo pred polnočjo je 22-letni Jernej Kozan iz Tribuč v črnomaljski občini izvedel, da je postal zmagovalec pete sezone oddaje Slovenija ima talent.

Mediaspeed
Jernej Kozan

Jernej je bil edini s plesno točko in kot je vidno ganjen dejal ob razglasitvi, si kaj takega še sanjati ni upal. Menil pa je, da je gledalce prepričal, da so glasovali zanj, s svojo preprostostjo in trdim delom. Jernej je tudi edini plesalec, ki je doslej zmagal v oddaji Slovenija ima talent, za nagrado pa je prejel zlato karfijolo in 50.000 evrov.

29. oktobra letos so v Dolenjskem listu tako pisali o mladem Belokranjcu: Kaj imata skupnega strojna stroka in ples? Zagotovo Jerneja Kozana iz Tribuč, ki dokazuje, kako uspešen je lahko absolvent višje strojne šole kot plesalec. 22-letni Belokranjec se je kot edini na avdiciji v oddaji Slovenija ima talent predstavil s plesom, imenovanim popping, dobil vse štiri DA-je in minulo nedeljo izvedel, da se je uvrstil v polfinale, ki se bo začelo 1. novembra.

Mediaspeed
Trenutek, ko je bil Jernej izbran za zmagovalca.

V Sloveniji je malo plesalcev, ki trenirajo popping

»Gre za modern ples, v katerem plesalec – ti prevladujejo, medtem ko so plesalke v manjšini - oponaša robota, gibe Michaela Jacksona, v plesu pa so tudi elementi rapa, hip-hopa, dup stepa. Pred dvema letoma sem na YouTubu videl nekoga, ki je plesal ta ples in takoj sem se odločil, da se ga moram naučiti. Učil sem se kar z YouTuba, znanec me je le usmeril v pravo smer,« pravi Jernej.

Pomembno je, da se plesalec nauči osnovnih gibov, ki jih poveže v celoto. A popping ni bil prvi ples, s katerim se je spoprijel. V Plesnem studiu Novo mesto že peto leto trenira hip-hop in tekmuje v skupini. »Prednost poppinga je prav v tem, da gre za improvizacijo. Ni si potrebno zapomniti zaporedja gibov. Preden sem se odločil za sodelovanje v Slovenija ima talent, sem se pomeril na državnem in evropskem prvenstvu. Na slednjem sem bil med 50 plesalci 19. Pred nekaj dnevi pa se je zaključilo svetovno prvenstvo v Riminiju, kjer sem bil 23. od 54 tekmovalcev,« našteje Kozan, ki upa, da bo ta ples postal bolj popularen v Sloveniji, morda tudi po njegovi zaslugi.