Zabava

So eden najbolj uspešnih britanskih pop rock bendov, zato ta hit gotovo poznate

Sonja Javornik
13. 11. 2015, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za skupino Smokie bi lahko dejali, da so eden najbolj uspešnih britanskih pop rock bendov vseh časov, za katere velja pravilo, da koncertne dogodke priredijo kar devetdesetkrat letno.

Promo foto
Smokie je angleška glasbena skupina, ki se je pojavila leta 1974 in deluje še danes.

Legendarno zasedbo poznajo in poslušajo na vseh koncih sveta.

Novodobni internet

Prilastiti si celoten avtorski album z brezplačnim dostopom na internetu je, kot pravi Terry, odtujevanje in nespoštovanje njihovega truda, časa in denarja, vloženega v studijsko in postprodukcijsko delo.

»Naše občinstvo je na prvem mestu, zato smo v zadnjih nekaj letih nastopanju posvetili ogromno časa in truda, saj potovanja skupaj z izvedbo koncerta trajajo tudi po več dni, zlasti ko gre za gostovanja na drugih celinah. Vendarle pa del časa vsekakor porabimo tudi za studijsko produkcijo, v letošnjem letu smo posneli šest novih singlov, kar je glede na časovno stisko skoraj čudež. Pred kratkim smo nastopili v Nemčiji, zdaj je na vrsti Norveška,« je dejal član skupine Terry, ki poudarja, da bodo letos praznovali 40. obletnico obstoja. Večkratna krizna obdobja in zamenjave članov benda so minili brez večjih težav, vendar kot najtežje štejejo slovo od priljubljenega člana Alana Bartona, ki je nastradal v prometni nesreči. »To je bilo pred dvajsetimi leti in njegovo slovo ni nekaj, kar bi si on želel in izbral, tako kot drugi člani benda, ki so odšli po lastni volji. Še vedno ga štejemo za člana naše skupine, čeprav ni več z nami.«

Profimedia
Pevec in basist Terry Uttley pravi, da je zvesto občinstvu vedno na prvem mestu.

VSE JE MOGOČE

Ponovitev uspeha starega, vendar še vedno aktualnega hita Living Next Door To Alice se jim ne zdi nemogoča, kajti njihova glasba ohranja kontinuiteto enkratnega glasbenega žanra, čemur pričajo zadnji hiti Help Me Remember, This Ship Ain't Going Down in Love Is All We Got. »Mike Chapman in Nicky Chinn sta v vlogi producentov naredila izjemno veliko dobre glasbe, prav ponosni smo na njuna prizadevanja, da bi ohranili pristen zvok Smokieja, saj je to ključno za razvoj skupine in prepoznavnosti,« meni Terry, ki pravi, da današnje založbe niso več to, kar so bile. V času izdaje glasbenih izdelkov na vinilnih ploščah naj bi veljala drugačna pravila, predvsem na področju avtorskih pravic, saj so te ob pojavu interneta in brezplačnega nalaganja glasbenih datotek skoraj izgubile svoj pomen.