Zabava

Zdravko Škender in njegovih sto gramov

Alesh Maatko
12. 11. 2015, 23.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zdravko Škender se je rodil v Skradinu, odrasel v Šibeniku in se kot vsi, povezani z morjem, začel z glasbo ukvarjati v ranem otroštvu.

Promo foto
Zdravko Škender

Prvi inštrument, ki ga je začel igrati, je bila jazz trobenta v šibeniškem pihalnem orkestru. Kasneje je ustanovil skupino Ad Astra, kjer je igral bas kitaro in ki je bila najpopularnejša skupina v šibeniški regiji. Po prometni nesreči, ki ga je priklenila na voziček, je v skupini nadaljeval kot klaviaturist in pevec.

ŠTEVILNI USPEHI

Kot solist se je širši javnosti prvič predstavil na Splitskem festivalu 1988 s pesmijo Ne mogu da te zaboravim, s katero je osvojil drugo nagrado publike, v drugem večeru pa je s pesmijo Zlatno sunce Dalmacije osvojil tretjo nagrado publike. Istega leta je na Zagrebfestu s pesmijo Suze ljubavi osvojil grand prix, nagrado strokovne žirije. Naslednje leto je spet nastopil na Splitskem festivalu in osvojil prvo nagrado publike s pesmima Ako nas život rastavi in Čekaj me. Po teh uspehih je izdal album Suze ljubavi, ki je bil prodan v 400.000 izvodih. Ta ter tudi drugi albumi (skupaj 11) so bili dosegli zlate, srebrne in platinaste naklade. Kasneje je sledila pesem Oganj gori, s katero je nastopil na Jugoviziji za pesem Evrovizije.

Promo foto
Zdravko Škender

TRENDOVSKA ZGODBA

Tokrat Zdravko Škender predstavlja novo pesem 100 grama, ki spremlja današnje trende, v kateri dominirajo buzuki in trobente, ki so zaznamovale veliko njegovih pesmi. Aranžma daje noto Mediterana, glasba in besedilo sta lahko zapomnljiva, z veliko ritmike, kar je prav to, kar danes manjka na tržišču zabavne glasbe.