Zabava

Laibach v Severni Koreji brez uniform

STA
23. 7. 2015, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zasedba Laibach bo 19. in 20. avgusta v Severni Koreji, kjer bo v Pjongjangu izvedla dva koncerta. Kot so povedali za STA, bodo tam javno podprli združitev obeh Korej. "Korejski narod in korejski polotok je nasilno in dramatično razdružen in zato je treba podpreti njihove legitimne težnje po združitvi," meni zasedba.

Facebook

Za idejo, da bi Laibach koncertiral v Severni Koreji, stoji norveški kulturni aktivist Morten Traavik, ki je režiral tudi video za pesem The Whistleblowers. Traavik je v Severni Koreji že izvajal umetniške akcije ter ima povezave s tamkajšnjimi oblastmi. Ocenil je, da Severna Koreja potrebuje Laibach, kot Laibach potrebuje Severno Korejo. Čez čas je skupina dobila uradno vabilo, na katerega se bo, kot pravi, prijazno odzvala. V vabilu je bilo zapisano, da naj program prilagodi občinstvu, kar bo Laibach upošteval.

Na koncertih bodo izvedli nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Težav z razumevanjem besedila po mnenju Laibach ne bi smelo biti. Muzikal je Korejcem dobro znan, saj so se ob njem učili angleško, nekatere pesmi pa bodo interpretirali tudi v korejščini.

Laibach se zavzema za združitev obeh Korej. Koreja je bila ločena zaradi hladne vojne. Severna Koreja je talka Trumanove doktrine, združena država vsekakor ni v interesu velikih sil, ZDA in Kitajske. Severna Koreja povsem ustreza ZDA, ki ima tako alibi za prisotnost ameriške vojske v regiji, Kitajski pa ustreza kot tampon cona med njo in Južno Korejo. Kitajska vsekakor ne podpira združene in ekonomsko močne Koreje, menijo Laibachi, ki bodo v Severni Koreji nastopili ob 70. obletnici osvoboditve korejskega polotoka izpod japonske kolonialne nadvlade.

V Severni Koreji Laibach po njihovih podatkih ni znan, skupina upa na najboljše, člani si želijo le, da jih občinstvo ne bo razumelo kot rock ali alternativno skupino. Prav tako skupini Laibach ni znano, ali je vodja Kim Jong Un seznanjen z njihovim prihodom, morda je celo njihov oboževalec, "pa tega še ne ve".

Kot je še povedala skupina, s koncertoma ne želijo provocirati Severnokorejcev, bolj tiste zunaj države. Na odru bodo nastopili v "civilnih korejskih oblačilih". Kot so še poudarili, nikoli niso uporabljali nacionalnih podob ali metaforike, vedno mednarodno, ki je globoko v nezavednem vseh narodov, tudi tistih, ki se imajo za bolj moderne. Ljudje so ljudje, Severna Koreja ni izjema, odgovarja Laibach na vrsto novinarskih vprašanj glede posebnih priprav na koncerta.

Morten Traavik, ki organizacijsko stoji za severnokorejsko turnejo, je ob neki priložnosti povedal, da sta si Laibach in Severna Koreja podobni v tem, da ju svet napačno razume. Laibach se strinja do neke mere, a dodaja, da njih ni mogoče napačno razumeti, vse interpretacije so relevantne, kar pa bi težje rekli za Severno Korejo.