Zabava

Jože Potrebuješ: Slovenci s(m)o dobri pevci

A.M.
4. 7. 2015, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

SKUPINA ČUKI, sinonim za pravo slovensko zabavo, spevno, a vseeno kvalitetno slovensko glasbo, ki že nekaj generacij razveseljuje poslušalce vseh generacij. Že prav od začetka, celih 26 let, postavljajo standarde na številnih področjih – v videospotih, na energičnih živih nastopih, pa tudi v dobrodelnosti.

Pred kratkim so izdali že sedemnajsto ploščo. In to je zagotovo zadosten razlog, saj so prav Čuki tisti, ki so v samostojni Sloveniji prodali največ nosilcev zvoka. Tako smo se pogovarjali z vodjo skupine, avtorjem večine uspešnic, Jožetom Potrebuješem, ki je kriv tudi za najnovejšo uspešnico skupine Čuki, Ti luna nagajiva.

Ali je dandanes sploh še kakšna korist od izdaje plošče?
Če gledaš na življenje samo tako, kaj se splača in kaj ne, potem verjetno marsičesa ne bi bilo. Ampak tudi glasba je komplet enih dogodkov, izdelkov, imenovanih pesmi. In ko imaš enkrat zadosti pesmi in vidiš, da so jih ljudje vzeli za svoje, jih izdaš še na glasbenem albumu. 

Naklade pa gotovo niso takšne kot pred leti, ko ste leto za letom prodajali na desettisoče kaset in zgoščenk?
Drugi mediji so seveda povzročili, da poslušalci veliko laže pridejo do svoje priljubljene glasbe, kar je prav. Na youtube lahko vsak trenutek celo pogledaš. Po navadi pa je tako, da imajo tisti izvajalci, ki imajo veliko ogledov, tudi visoke naklade prodanih plošč. Na hitro smo izračunali in ugotovili, da imajo pesmi, ki so na našem novem albumu, že več kot štiri milijone ogledov. To je zares imenitna popotnica za to zgoščenko.

To je verjetno tudi zaradi tega, ker je poleg najnovejše uspešnice Ti luna nagajiva na novi plošči že kar nekaj poznanih pesmi. Več kot polovica jih je že pravih hitov.
Ja, res je, in to se mi zdi dobro za ploščo. Z nogo ob tla, Daj mi poljub, ki jo prepevamo skupaj z Modrijani, pa Marilyn Monroe, ki jo pojemo s simpatično Majči, Za rojstni dan pa poskočna polka Mačka zares pozna verjetno že vsak. Nekaj pa je seveda tudi novih pesmi.

Na plošči smo zasledili tudi naslova dveh že zelo poznanih starejših pesmi oziroma že kar zimzelenčka, Rdečo mašno in Krokodilčke
.
Rdečo mašno smo posneli na novo, saj je naš najmlajši čuk Jernej izrazil željo, da to naredili. Krokodilčki, ki so lani praznovali že dvajseto obletnico, pa so dobili novo, bolj plesno verzijo.

Promo foto


Vaše pesmi se prepevajo na žurih, pri tabornikih in skavtih, na porokah, valetah in maturantskih plesih in izletih ter so obvezen repertoar številnih glasbenikov. Kaj vam kot avtorju to pomeni?
Čeprav je večina pesmi nastala iz notranje potrebe, in ne zato, da bi bili to nepozabni hiti, je občutek, da stvar ni všeč samo nam, ampak da ljudje znajo na desetine naših pesmi na pamet, krasen. Najbolje pa je seveda, ko jih prepevamo skupaj. Slovenci s(m)o dobri pevci! Dobro se sliši, a ne?

Čuki ste znani tudi po tem, da za vsako uspešnico posnamete imeniten videospot. Tudi s te plošče jih je že kar nekaj.
Že ko sam pišem pesem, po navadi kar vidim, kako naj bi pesem izgledala tudi vizualno. In čeprav spoti nikoli niso bili poceni, si ne moremo kaj, da ne bi naših pesmi tudi vizualizirali. Tako se jih je v teh letih nabralo že na desetine. In v njih imamo bogastva za kakšno nobel hišo, pa še nekaj krasnih avtomobilov bi stalo pred njo. Upamo le lahko, da ne bo tudi na to priletel kakšen nepremičninski davek.

Kateri vaš spot je vam osebno najbolj pri srcu?
Trenutno najnovejši Bam bam bam, ker je mladosten in dobrovoljen. S te plošče pa še Daj mi poljub, ki smo ga skupaj z Modrijani posneli na Veliki planini, in pa Z nogo ob tla, v katerem smo Čuki pravi kavboji. Od vseh iz naše zgodovine pa mi je verjetno najbolj všeč Ta vlak, ki je tako zelo prefinjeno slovenski.

Čuki ste gotovo prepoznavni tudi po tem, da ste prava slovenska skupina. Leta 2000 ste celo sprožili pravo renesanso narodnozabavne glasbe, saj ste si v tistih letih, ko je bila ta v precejšnjem zatonu, vi pa ste bili vodilna pop zasedba, upali vzeti v roko harmoniko in celo zmagati na Festivalu polka in valček.
Takrat smo naredili zagotovo najbolj tvegano potezo v karieri. Ampak to smo zares naredili iz spoštovanja do te glasbe in celo sam Lojze Slak je večkrat poudaril, da smo prav Čuki spet približali tovrstno glasbo vsem generacijam in ji dali nov zagon. Seveda pa so ob tem dobili zagon tudi številni drugi mladi izvajalci, ki se niso več počutili tako zapostavljene.

Čuki ste vsestranski, ne samo v glasbi. Kakšni so še talenti vsakega od vas in v čem še uživate, poleg glasbe? Za vas vemo, da ste tudi eden vodilnih televizijskih ustvarjalcev otroškega in razvedrilnega programa pri nas?
Ja, sam se zadnja leta kar veliko ukvarjam s televizijo. Ribič Pepe in oddaja Na zdravje! oziroma Raketa sta le dva projekta, ki ju ljudje najbolje poznajo. Matjaž se poleg igranja pri Čukih ukvarja še z izdelovanjem frajtonaric in njenim poučevanjem, Vinko je po poklicu gradbenik, največ časa pa porabi za delo na svoji kmetiji, Jernej je vzgojitelj v vrtcu v Škofji Loki, na veliko veselje otrok, njihovih mamic in sodelavk.

Pa se morate ukvarjati tudi z drugimi stvarmi oziroma ali ne bi mogli živeti samo od glasbe?
Veseli nas pač početi več stvari, pa še dober občutek je, da človek ni življenjsko odvisen od glasbe. Čeprav zase lahko priznam, da marsikaj rad počnem, samo najbolj pa še vedno uživam pri ustvarjanju glasbe in seveda na odru, ko s Čuki zabavamo ljudi.

Kako vam uspe, da se znate vsa ta leta popolnoma prilagoditi trgu in da ste zanimivi za vse generacije?
To je menda večna uganka številnih glasbenikov. Ampak zares vam ne znam povedati tega recepta. Verjetno so naše pesmi tako raznolike in naši nastopi tako »odštekani«, da si jih ljudje želijo še in še.