Zabava

Začenja se Jazz Cerkno

STA
21. 5. 2015, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V letu, ko se je poslovil ustanovitelj in dolgoletni vodja mednarodnega festivala Jazz Cerkno Boštjan Cvek, je festival še po njegovem izboru dosegel jubilejno 20. izvedbo. Začel se bo danes s slovenskim Big bandom GveriLLaz. Za veliki sobotni zaključek bo poskrbela zasedba The Ex s pihalcem Kenom Vandermarkom in trobentačem Natom Wooleyjem.

Mediaspeed

Otvoritvenemu nastopu slovenskega Big banda GveriLLaz, ki ga vodita Dano Ličen in Peter Ugrin, bo nocoj sledila zasedba slovenskega trobentača Igorja Matkovića Long Distance Journey, gost bo poljski pianist Marcin Wasilewski. Kot zadnji bo na glavni oder stopil klavirski duo, v katerem bosta improvizirala nemški pianist Alexander von Schlippenbach in japonska pianistka Aki Takase.

Uverturo v drugi festivalski večer bo odigral posebej za to priložnost sestavljen Cerkno Jubileum Orchestra, ki ga vodi priznani slovenski tolkalec Zlatko Kaučič. Zatem bosta predstavnika kanadskega jazza, saksofonist Francois Carrier in bobnar Michel Lambert, zaigrala v triu z britanskim kontrabasistom Johnom Edwardsom. Vrhunec bo ameriška zasedba Ceramic Dog, ki jo vodi priznani kitarist Marc Ribot.

V soboto bo mogoče slišati francosko-britanski improvizatorski trio v postavi Sophie Agnel - John Edwards - Steve Noble. Sledil bo trio, v katerem so japonski saksofonist Akira Sakata, norveški bobnar Paul Nilssen - Love in švedski kontrabasist Johan Berthling, za njim pa nizozemski avant-rockerji The Ex z ameriškima gostoma.

Osrednje koncerte bodo pospremili poulični nastopi cerkljanske pihalne godbe in lokalne zasedbe Kar češ brass band, razstava o zgodovini festivala, okrogla miza o delovanju kreativnih glasbenikov in delavnice.