Zabava

Ivana Šundov Hojan in Bojan Požar se srečujeta

robert.marin@svet24.si
20. 11. 2014, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanja televizijska voditeljica Ivana Šundov Hojan od novinarja Bojana Požarja zaradi prispevka o njenih poslovnih podvigih še vedno terja 14.000 evrov odškodnine. Včeraj je na pravdnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča mimo oči javnosti potekal poravnalni narok, na katerem pa stranki v sporu nista našli skupnega jezika.

Mediaspeed

Bojan Požar je januarja 2010 na portalu pozareport.si objavil zapis »Ivanka Šundov je na televiziji bleferka, v biznisu pa prevarantka«, ki ga je podnaslovil z »Uggice in ponaredki: nov poslovni debakel zagrebške mafijske neveste«.

V prispevku Požar uvodoma navaja, da tabloidni mediji napačno pišejo Ivana, »saj je v resnici Ivanka, no, sama ima raje, da ji pravijo Ivana«. Pod udarnim naslovom beremo tudi, da naj bi se Šundov Hojanova zapletla v poslovne težave, ki naj bi mejile celo na kriminal: »Komaj je medijsko hvalisavo obelodanila, da je postala zastopnica za prodajo modne obutve, uggic, za katere naj bi imela certifikat avstralske vlade, se je že izkazalo, da gre najverjetneje za poslovno goljufijo.« Požar še piše, da je Šundov Hojanova prek spletnih strani prodajala ponaredke obuval priljubljene blagovne znamke brez možnosti reklamacij in garancij ter da je zaradi slabih poslovnih rezulatatov izgubila licenco slovite nemške blagovne znamke Schwarzkopf.

Zaradi zapisa je bil Požar decembra 2011 pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zaradi razžalitve obsojen na pogojno denarno kazen 8000 evrov s preizkusno dobo treh let.

Sodbo so potrdili tudi višji sodniki, Požar pa je nato na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, kjer je po lastnih besedah delno uspel: vrhovni sodniki so mu denarno kazen znižali na 4000 evrov, ki pa mu jih ne bo treba plačati, če v preizkusni dobi, ki ostaja enaka, ne bo storil novega kaznivega dejanja.

Potem ko je pogojna obsodba Požarja v kazenski zadevi postala pravnomočna, je estradnica vložila še odškodninsko tožbo, v kateri od novinarja zahteva 14.000 evrov za duševne bolečine, poleg plačila odškodnine pa še umik izjave in opravičilo. Tudi ta primer je že doživel epilog na prvi stopnji: sodniki so Šundov Hojanovi prisodili 2300 evrov odškodnine, a so višji sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v ponovno odločanje. Včeraj je na pravdnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča mimo oči javnosti stekel že drugi poravnalni narok, na katerem stranki v sporu spet nista našli skupnega jezika. Sodnica bo zdaj pod drobnogled vzela vse že izvedene dokaze, prič ponovno ne bo zasliševala, vpletenim pa bo svojo odločitev sporočila pisno, čez približno mesec dni.