Zanimivosti

Hekerji pobrisali dolgove električnemu podjetju

Luka Tetičkovič
20. 11. 2014, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Turški hekerski kolektiv RedHack je z vdorom v informacijski sistem izbrisal dolgove prebivalstva državnemu električnemu podjetju.

Twitter

Turški hekerski kolektiv RedHack je z vdorom v informacijski sistem izbrisal dolgove prebivalstva državnemu električnemu podjetju.

Z vdorom v državno podjetje TEIAS so po lastnih trditvah uničili njihovo edino podatkovno bazo, v kateri evidentirajo dolžnike, skupno naj bi pobrisali dolgove v višini 670.000 ameriških dolarjev.

RedHack je sicer edini hekerski kolektiv, obtožen, da je teroristična organizacija. Trenutno je skupina uvrščena na seznam petih najbolj iskanih hekerskih skupin. Ustanovljena je bila leta 1997, sledi pa marksistično-leninistični ideologiji. Doslej so v Turčiji vdrli na mnoge visokoprofilne spletne strani, med ostalimi na spletno stran turške policije, vojske, telekoma in obveščevalne službe. O kolektivu ni znanega veliko, a njegovo jedro naj bi sestavljalo samo 12 posameznikov, ki naj bi jih vodila oseba z vzdevkom MaNYaK. Kolektiv sicer vodi mnoge »haktivistične« projekte, med drugim masovne proteste proti uzakonjenju cenzure interneta.

Twitter

Skupina ima sicer bogato zgodovino podvigov. Leta 2005 so vdrli v strežnike istanbulske policije in pobrisali evidenco prometnih prekrškov. Leta 2012 so vdrli na 350 spletnih strani policijskih uprav in razkrili njihove interne podatke, mesec dni pozneje so javno objavili osebne podatke 900 uslužbencev turške nacionalne policije in to pospremili z besedami: »Prav tako gojimo zamero do policije v Ankari glede njihove brutalnosti proti delavcem Tekela in arbitrarnega sestavljanja črne liste državljanov. Vsi ostali pozabijo, a komunisti nikoli.«

Leta 2013 so segli tudi v mednarodne vode, saj so s pomočjo gibanja Anonymous začasno blokirali dostop do spletne strani izraelske obveščevalne službe Mossad.