Zabava

Okvara vida ju ni ustavila

14. 7. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ljubezen še kako dobro vidi in poveže prave ljudi, ki, šele ko stopijo na skupno pot, začnejo pravzaprav zares živeti in ustvarjati. Točno to se je zgodilo Simoni in Mihi, zaljubljenemu paru, ki nam predstavlja svoj prvi videospot za skladbo Za vse ljudi.

Srečo Cikač

Zakaj Duo Simi?

Simona in Miha Jakopin sta v svojem umetniškem imenu združila prvi črki svojih imen, in tako je nastal Duo Simi. Simona se je rodila leta 1976 v Avstriji, kjer je preživela tudi svoja prva tri leta življenja, nato se je njena družina preselila v Markovce pri Ptuju. Miha se je rodil leta 1969 v Ljubljani, kjer par še danes srečno živi.

Rodila sta se z okvaro vida, zato sta oba obiskovala osnovno šolo za slepe in slabovidne v Ljubljani. Simona je slabovidna, kar pomeni, da si mora pri branju in pisanju pomagati s povečevalnim steklom in povečanim črnim tiskom. Miha je slep in loči le svetlobo. Pri branju in pisanju si pomaga z Braillovo pisavo in računalnikom, opremljenim z vso tehnično opremo za slepe.

Miha se je z glasbo srečal že v tretjem razredu osnovne šole, ko je začel najprej z učenjem harmonike, pozneje pa tudi klavirja.

Iskrica je preskočila na Tavčarjevi domačiji

Par se je spoznal že leta 1994 na poletnem taboru slepih na Visokem na Tavčarjevi domačiji. Miha je tam vodil glasbeno delavnico klaviatur, pri kateri je sodelovala tudi Simona. Tu je preskočila iskrica in tu se je začela njuna skupna pot. Leta 2001 pa sta okronala sanje vseh zaljubljencev in se tudi poročila.

Glasba že od otroških dni

Glasba ju spremlja že od osnovne šole, kjer sta dobila osnovo za nadaljnje ustvarjanje. V osnovni šoli sta tudi obiskovala razne krožke, kot na primer učenje klavirja, flavte, harmonike in kitare. Udejstvovala sta se tudi drugih krožkov in bila aktivna v dramski skupini in pevskem zboru.

Simona redno hodi na vaje ženske vokalne skupine pod vodstvom prof. Neve Laščak pri medobčinskem Društvu slepih in slabovidnih Ljubljana. Vsak teden pa obiskuje ure solo petja pri gospe Ileani Bratuž Kacjan.

Aktivno življenje

Zdaj ko si že nekaj let delita vsakdan, sta aktivna tudi v kulturno-prosvetnem in športnorekreativnem društvu slepih in slabovidnih Karel Jeraj, katerega predsednik je trenutno prav Miha. Oba s Simono sodelujeta tudi v dramski skupini Optimisti, ki nastopa ob raznih priložnostih ter avtorska dela slepih in slabovidnih predstavlja širši javnosti. Tu se je tudi porodila misel o prvi avtorski skladbi z besedilom in glasbo. Ker njuna ustvarjalnost res ne pozna meja, je ta skladba postala le prva v nizu mnogih, ki so ji sledile.

Kako ustvarjata

Miha nam je zaupal, da glasbo ustvarja doma s pomočjo klaviatur in računalnika. Ustvarjanje glasbe temelji na posluhu, saj je notni zapis v Braillovi pisavi zelo zapletena stvar. Decembra lani sta se z avtorsko skladbo Za naš planet prijavila na glasbeni natečaj televizije in radia Veseljak. Tam sta dobila še dodatno spodbudo in novo ustvarjalno vnemo. Pri ustvarjanju glasbe in na poti k cilju, da bi izdala zgoščenko, jima pomagajo tudi prijatelji.