Zabava

Mambo Kings Matjaža Zupana zamenjali z Raayjem

Sonja Javornik
13. 5. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skupina Mambo Kings, ki bo septembra z velikim koncertom proslavila 20. obletnico, je svoje oboževalce razveselila s kar dvema novima skladbama. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Alešem Bartolom.

Mediaspeed

Kako to, da že tako dolgo niste izdali novega albuma?

Časi, ko so se albumi izvrstno prodajali in smo tudi mi podirali rekorde, so minili. Zdi se, da tudi poslušalci nimajo več takega potrpljenja, zato tudi mi že nekaj časa raje izdajamo posamezne pesmi in se trudimo, da bi te čim bolje predstavili javnosti. Vsako leto izdamo vsaj eno avtorsko pesem, na ploščah pa smo jih vedno imeli vsaj osem. Vendar pa je naša skupina poznana po tem, da izvrstno interpretiramo uspešnice, ki jih tudi združujemo v mikse, tako da se nekaterim zdi, da sploh nimamo svojih skladb. Je pa res, da se včasih, ko razmišljajo, od kod jim je že neka uspešnica tako poznana, izkaže, da smo prav mi izvirni izvajalci …

Vaša skupina je posebna po tem, da ste pravzaprav uspeli s predelavami, s koncerti, torej na terenu. Tako da so bili vaši albumi pravzaprav nadgradnja, kajne?

Res je, veliko igramo, veliko ljudi pride na naše zabave. Zanimivo je, da imamo vedno izvrsten obisk, pa čeprav se generacije menjajo. Zdaj nekateri prihajajo že z družinami … Po drugi strani pa nas nekateri poznajo samo po naših albumih, ki jih kupijo na bencinski črpalki. Včasih me prav preseneti kdo, ki pride prvič na koncert, pa zna vse naše pesmi na pamet.

Kako to, da zdaj praktično hkrati predstavljate kar dve skladbi?

Z Raayem smo se začeli dogovarjati že pred časom. Vendar smo tako mi kot tudi on zelo zasedeni, zato se je sodelovanje šele zdaj uresničilo. V tem času pa sta nas poklicala Dare Kaurič in Jože Potrebuješ ter predlagala zelo zanimivo sodelovanje.

To skladbo ste posneli z godbo na pihala, kajne?

Tako je. Oddaja Raketa na planetu je v sodelovanju s Pivovarno Union, ki praznuje 150 let, pripravila festival koračnic in napitnic, ki jih v slovenski glasbi zelo manjka. Tako smo skupaj z godbo Lukovica posneli pesem Pivo mi daj, ki smo jo premierno predstavili v soboto v Raketi na planetu

Nekoč je za vaše pesmi skrbel Matjaž Zupan, zdaj pa ste novo pesem zaupali Raayu. Mislite, da bodo njegovo pesem radii vrteli več kot pa direktorja Sazasa?

Matjaž Zupan je zame še vedno avtor in tekstopisec številka ena pri nas, vendar zaradi zasedenosti s svojo službo na Sazasu ni imel časa, pesem pa smo hoteli izdati, saj letos praznujemo 20. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti septembra pripravljamo koncert v San Simonu in seveda se nam je zdelo potrebno, da imamo do takrat novo pesem. To je darilo našim poslušalcem, seveda pa si želimo, da bi pesem navdušila tudi vse radijske urednike.

Koliko se vam pozna kriza, glede na to, da ste imeli vedno veliko nastopov?

Glede na to, da smo res veliko nastopali, seveda čutimo posledice krize. Verjetno precej bolj kot tisti, ki že prej niso nastopali toliko kot mi, ki smo res postavljali prave rekorde v številu nastopov. Dejstvo je, da je manj prireditev, ki so jih prirejala uspešna podjetja. Manj je tudi nastopov na zasebnih zabavah. Seveda pa se že veselimo, da prihaja čas veselic, pa tudi v diskotekah še vedno veliko nastopamo.