Zabava

V pedofilsko afero vpletena velika imena Hollywooda

N.J.
23. 4. 2014, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

31-letnik, ki je pretekli teden v civilni tožbi zaradi spolnega nadlegovanja poimenoval hollywoodskega producenta Bryana Singerja, je zdaj razkril imena še treh priznanih hollywoodskih ustvarjalcev.

Šlo naj bi za nekdanjega vodjo 20th Century Fox Gartha Ancierja, nekdanjega vodjo televizije Disney Davida Neumana ter producenta Broadwayja in dizajnerja pri Universal in zabaviščnem parku Six Flags, Garyja Goddarda.

Zlorabe med 15. in 17. letom

Domnevna žrtev spolnega nasilja, zdaj 31-letni Michael Egan III je pred javnostjo nastopil v družbi mame Bonnie Mound. "Nekdo se mora zavzeti za te ljudi," meni. "Ne da se spremeniti stigme, ki obstaja v tem svetu proti spolnim zlorabam, če nihče o tem ne spregovori." Egan je Singerja, priznanega hollywoodskega producenta, obtožil številnih spolnih napadov, ki naj bi se zgodili med njegovim 15. in 17. letom. Eganov odvetnik Jeff Herman je povedal, da so se zlorabe zgodile v zasebni hiši, kjer so se odvijale zabave priznanih hollywoodskih obrazov, gostje pa so bili tudi mladoletni dečki, vključno z Mikom (Eganom, op. p.).

Bili so popestritev na zabavah

Na zabavah so mladim fantom "ponujali droge, jih opijali z alkoholom, včasih so jim grozili, včasih so jim ponujali darila in obljubljali vloge v filmih; to imenujemo 'razvajanje'," je Herman povedal za US Time. Herman je še poudaril, da so tožbe štirih le del kroga mogočnih hollywoodskih osebnosti, ki so bile prisotne na zabavah in so spolno zlorabljale Egana. Vpletenih naj bi bilo še veliko drugih oseb, štirje, ki so poimenovani v tožbi, pa naj bi bili edini, ki so bili prisotni tako na zabavah v Los Angelesu kot na Havajih. Povezava s Havaji je tu pomembna, saj gre za vprašanje jurisdikcije.

 

Herman je tožbe vložil po več kot 6 mesecih temeljitega preiskovanja. Gre za enega najbolj priznanih zagovornikov žrtev spolnih zlorab, zagovarjal je tudi že na stotine otrok, zlorabljenih v okviru rimskokatoliške Cerkve. 

Očitki, da išče svojih 15 minut slave

Eganova mama Bonnie Mound se je udeležila tiskovne konference, kjer je stala sinu ob strani, hkrati pa je povedala, da je zadnjih 14 let doživljala pravi pekel, ko je skušala prepričati osebe, pravnike, da bi odreagirali na sinove besede. Za zlorabe je izvedela, ko je bil sin star 17 let, a da so bile njene prošnje za pomoč pri losangeleški policiji, FBI in pri številnih medijih ignorirane. Interes je pokazala le ena novinarka, ki je napisala intervju, a ta zaradi pritiskov Hollywooda ni bil objavljen. "Nekateri menijo, da si Mike želi svojih 15 minut slave ... Vi temu rečete slava?" je povedala Mound v joku. "To ni slava! Kateri del tega je lahko slava?!" je nadaljevala. "Sedeti tukaj... Mislite, da nam je všeč? Ne gre za denar, gre za to, da razorožimo te pedofile, ki izrabljajo svoje bogastvo in moč, da se izognejo odgovornosti."

Ne gre za denar

Herman je poudaril, da gre v tem primeru le za tožbo odraslih moških, ki so spolno zlorabljali otroke. Ko so vprašali mati, kako v dveh letih zlorab ni opazila, da je z njenim sinom nekaj narobe, je odvrnila: "Imate doma najstnika? Vam vse pove? Bi vam povedal, da pedofil drži nož na njegovem vratu in grozi s pištolo v ustih, poleg njega stoji varnostnik, hkrati pa grozi, da mu bo porinil glavo v vodo in jo držal pod vodo, dokler ne neha dihati? Bi vam povedal, da je kar okamenel? Da se je bal, ker so grozili tudi njegovi družini? Pomislite ... Upam, da vam nikoli ne bo treba prestajati tega, kar prestajamo mi."

Odvetnik domnevnega pedofila grozi

Singerjev odvetnik Martin Singer (ni v sorodstveni povezavi, se je že odzval na obtožbe. Dejal je, da gre za popolnoma izmišljeno zadevo in da bo sodno preganjal Egona in Hermana zaradi blatenja. A Herman se ni pustil prestrašiti. "Nadaljeval bom s tožbo zaradi spolnih zlorab," je odločen. "Da pokažem žrtvam, ki slišijo grožnje, da je varno, če povedo, kaj se jim je zgodilo." Dejal je, da je bil v stiku z več žrtvami zlorab s strani producentov, režiserjev, menedžerjev in izvršnih producentov.