Zabava

Ceca in Bono imata nekaj skupnega … Poglejte, kaj!

M.I./Stop
4. 4. 2014, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pričakovano so največje množice večinoma privabljala domača glasbena imena, poglejmo, kdo so tisti, katerih koncerti so bili najbolj obiskani. Presenečeni boste!

Facebook, Ceca-news.com

1. Prljavo kazalište, Zagreb, 1989

Med 250.000 in 350.000 obiskovalci

Z naraščanjem nacionalne napetosti v državi je napoved brezplačnega koncerta skupine, ki je z Mojoj majci nehote spisala neuradno hrvaško himno (»… zaspala je zadnja hrvaška vrtnica …«), oblastem povzročala sive lase. Dogodek je minil brez incidentov, kljub mnogim jugoslovanskim zastavam v občinstvu pa so zbor nepregledne množice na emocionalnem koncertu označili za rojstvo hrvaške države. 

2. Bijelo dugme, Beograd, 2005

160.000 obiskovalcev

Vrnitev institucije jugoslovanskega rocka je presegla najbolj optimistična pričakovanja. Na treh razprodanih koncertih (Sarajevo, Zagreb in Beograd) je Goran Bregović za nekaj tednov obudil bend, ob katerem je dve desetletji glasno prepevala neka druga generacija. Če je bil na sarajevskem Koševu najbolj emocionalen, na zagrebškem tehnično najbolj brezhiben, je v Beogradu »Beli gumb« privabil najširšo množico. 

3. U2, Zagreb, 2009

130.000 obiskovalcev

Prvi nastop U2 na Hrvaškem je povzročil takšen stampedo na vstopnice, da so organizatorji v nekaj dneh dodatno napovedali še en koncert, ki se je razprodal enako bliskovito. Zagreb je bil nekaj dni ohromljen, vsa pozornost javnosti se je vrtela okoli gigantskega odra na Maksimirju, na koncu pa so U2 pustili mešane občutke, tako kot na večini turneje 360°, kjer je produkcijska ekstravaganca zasenčila glasbo. 

4. Ceca, Beograd, 2006

Približno 130.000 obiskovalcev

Svetlana Ražnatović je od nekdaj znala popihati na dušo srbskemu občinstvu. Deloma zaradi svoje življenjske zgodbe, deloma zaradi ljubezenskih besedil, deloma zato, ker je izrazito domača izvajalka. Njena popularnost je eksplodirala z velikim nastopom v središču Beograda, ki je javnost pustil odprtih ust. 

5. Red Hot Chili Peppers, Inđija, 2007

100.000 obiskovalcev

Srbija je po dveh desetletjih kulturne in še kakšne osame hrepenela po zahodnih izvajalcih. Prvi in za zdaj edini nastop RHCP so iz neznanega razloga pripravili v mestecu med Beogradom in Novim Sadom. Dan je bil kaotičen, 100.000-glava množica je povzročila prometni in infrastrukturni kolaps, kitarist John Frusciante je neuspešno snubil skupino Laibach za predskupino, nastop RHCP pa je bil na koncu iz neznanega razloga skrajšan za petnajst minut.