Zabava

'Zaledeneli' v Kinu Šiška

Urban Klančnik
28. 1. 2014, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V petek 24. 1 so v Kinu Šiška nastopili legendarni Iced Earth, ki predstavljajo ene najbolj kultnih zasedb svetovnega Heavy metala.

Drago Čigon

Pred njimi so na oder stopili Avstralci Elm Street, za njimi pa še ameriški thrasherji Warbringer.

Drago Čigon
Elm Street so bolj v heavy metal vodah, ki morda na trenutke meji že na rock, a je dovolj 'trd', da jih lahko brez težav pustimo v žanr heavy. Sprva dajo občutek, da ne vedo kam točno bi se uvrstili in kaj pravzaprav želijo od glasbe, a ta občutek hitro izgine. Ben Batres ima zelo specifičen vokal, njihove pesmi so hitre, polne prelomov, tako da poslušalec hitro začuti njihove vibracije. Roko na srce, Elm Street so čisto soliden heavy metal in bi zagotovo pripravili dobro zabavo, če za njimi ne bi nastopala tako zveneča imena.

Warbringer so thrash v pravem pomenu besede. Hitri, učinkoviti in brezkompromisni. So izjemni glasbeniki, ki jim ne moremo očitati ničesar. Warbringer so že dodobro ogreli množico, ki pa je seveda v veliki meri čakala na 'headlinerje'.

Drago Čigon
Drago Čigon
Drago Čigon
Drago Čigon
Iced Earth prihajajo iz Floride, navdušujejo pa že vse od leta 1985, ko je skupina nastala. A največjo slavo so dosegli med leti 1995 do 2001, ko je bil na vokalih legendarni Matt Barlow. Z njim so leta 2008 posneli album The Crucible of Man, nato pa je Barlow skupino popolnoma zapustil innadomestil ga je Stu Block.
Drago Čigon
Drago Čigon
Skupina se je z odhodom Barlowa, ki je skupino zapustil zaradi tega, ker ni želel biti odrezan od svoje družine, imela kar precejšnjo težavo. Barlow je s svojim specifičnim glasom gotovo eden najboljših vokalistov v heavy metalu in mnogo oboževalcev je skupino tako rekoč 'zapustilo'.
Drago Čigon
Drago Čigon
Tudi v Sloveniji mnogo njihovih oboževalcev ni prišlo na koncert, ker na odru ni bilo Barlowa. In da, tudi sam bi si želel ponovno videti Matta na odru z Iced Earth. A moram priznati, da s tem delamo krivico Stuju. Je izjemen vokalist z neverjetnim razponom in v določenih segmentih njegov vokal zveni podobno Barlowu. Seveda pa je nesmiselno pričakovati, da bo ta identičen.
Drago Čigon
Drago Čigon
Stu bi moral veljati za enega najboljših vokalistov na svetu, a je imel to smolo, da je moral zapolniti čevlje velikega Barlowa. A če na to pozabim, lahko rečem, da je bil koncert odličen. Morda bi lahko tehnični mojstri malce bolj pazili na Stujev glas, ki ga je na trenutke zmanjkovalo (še posebej na začetku), a na splošno je bilo tako kot je treba. Nima smisla izgubljati besed o kvaliteti skupine, saj so izjemni glasbeniki.
Drago Čigon
Drago Čigon
Mnogi oboževalci pa so bili vsaj malce razočarani nad 'setlisto'. Iced Earth so pred kratkim izdali nov album z naslovom Plagues of Babylon, ki pri oboževalcih ni dobil najboljših ocen. A fantje so odigrali kar nekaj pesmi s tega albuma, kar je seveda logično, oboževalci pa bi si želeli več pesmi iz starejših albumov. A smo slišali bolj ali manj vse njihove hite Jekyll & Hyde, Blessed Are You, Dystopia in seveda Watching Over Me tako, da smo bili lahko kar zadovoljni. Iced Earth so dokazali, da še niti slučajno niso za staro šaro in da še zmeraj navdušujejo obiskovalce, ki se bodo pač morala sprijazniti, da se Barlow vsaj za enkrat ne misli vrniti.