Zabava

Novković je neprekosljivi romantik!

Manca
26. 1. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na valentinovo, v petek, 14. februarja 2014, bo v ljubljanski Cvetličarni prav poseben koncert, namenjen vsem zaljubljenim in tistim, ki si to šele želijo biti, saj bo Ljubljano po dolgih letih obiskal neprekosljivi romantik, en največjih sodobnih hrvaških piscev glasbe in kantavtorjev, ki je segel v srca številnim poslušalkam in poslušalcem – Boris Novković z Nočno stražo.

Boris Novković

Na valentinovo, v petek, 14. februarja 2014, bo v ljubljanski Cvetličarni prav poseben koncert, namenjen vsem zaljubljenim in tistim, ki si to šele želijo biti, saj bo Ljubljano po dolgih letih obiskal neprekosljivi romantik, en največjih sodobnih hrvaških piscev glasbe in kantavtorjev, ki je segel v srca številnim poslušalkam in poslušalcem – Boris Novković z Nočno stražo. Med njegove največje uspešnice sodijo zagotovo skladbe ”Kuda idu izgubljene djevojke (Tamara) ”, ”Dok svira radio”, ”Plakat ču sutra”, ”Branim se”, ”Vukovi umiru sami”, ”Ko je kriv” … Zagotovo bo to večer, ki se bo vtisnil v srca mnogih deklet v Sloveniji! V ljubljanski Cvetličarni! Boris Novković bo poleg svojih starih uspešnic predstavil tudi zadnji single s prihajajoče plošče, ki izide predvidoma marca 2014, »Lako je tebi« in ki ga že lahko slišite na mnogih radijskih postajah.

Božični otrok

Boris Novković, hrvaški kantavtor in pevec pop glasbe, je rojen v Sarajevu na božični večer leta 1967. Rojen je v glasbeni družini – oče Đorđe je bil en največjih hrvaških avtorjev zabavne glasbe, mati Ozana pa je bila profesorica glasbe. Boris je izrazito kantavtorsko usmerjen. V času svoje kariere je pisal skladbe za druge izvajalce, med drugimi tudi za Tonija Cetinskega, ki mu je napisal številne uspešnice. Boris Novković je pričel z glasbeno kariero leta 1986 z albumom ”Kuda idu izgubljene djevojke (Tamara)”, istoimeni singel, ki ga je Boris sam napisal, pa mu je prinesel nesluteni uspeh na območju nekdanje Jugoslavije. Drugi album ”Jači od sudbine” je izdal leta 1987 in je do danes njegov najbolje prodajani album, saj ga je prodal v količini 160.000 izvodov. Leto kasneje je spregovoril Borisov uporniški duh in izdal je ploščo ”Dok svira radio”, istoimenska skladba pa je postala velika uspešnica. Album ”Obojeni snovi” je izdal leta 1989.

Sanjal je o Eurosongu

Dve leti kasneje je Boris izdal svoj peti studijski album z naslovom ”100x”. Šesti album »Struja« je izdal leta 1993, leta 1995 pa je izdal ploščo “U dobru i zlu”. Istega leta je deseto obletnico svojega glasbenega delovanja obeležil z albumom »The best of Boris«. Leta 1997 je izdal ploščo “Sve gubi sjaj bez ljubavi” dve leti kasneje pa album ”Branim se”, katerega naslovna skladba je bila zmagovalna na tretjem hrvaškem radijskem festivalu. Deseti studijski album »Direkt« je izdal leta 2000, dve leti zatem pa ”Ko je kriv”, z istoimensko uspešnico v duetu s Severino. Predzadnji studijski album ”Ostvaren san” je izdal leta 2004, leto kasneje pa je zmagal na Dori 2005 s skladbo ”Vukovi umiru sami”. Leta 2006 je na koncertu v dvorani Vatroslav Lisinski posnel dvojni cd, na katerem so skladbe iz njegove dolgoletne uspešne kariere. Na albumu so tudi njegovi gostje s tega koncerta, Severina, Kemal Monteno in Ivica Kostelić. Boris je v karieri nastopal skoraj na vseh festivalskih odrih na Hrvaškem, njegova največja želja pa je nastopiti na Eurosongu. Končno mu je to uspelo leta 2005, ko je predstavljal Hrvaško v Kijevu s skladbo ”Vukovi umiru sami”. Je tudi prejemnik številnih glasbenih nagrad, med njimi je prejel zlato ptico, največjo hrvaško diskografsko nagrado, ponaša pa se tudi s statusom hrvaškega glasbenega umetnika, leta 2002 pa je prejel od Croatie Records priznanje zlata kitara za najbolj prodajanega kantavtorja v obdobju od leta 1986 do 2002 – prodal je namreč več kot 500.000 primerkov plošč! Boris je napisal tudi pesem ”Moja štikla”, s katero je Severina zmagala na Dori.

Na koncertu  čas za staro in novo

Leta 2008 je Boris Novković pri Croatia Records izdal novi album z naslovom ”Zapisan u tebi”. Gre za trinajsti studijski album, na kateri se nahaja 12 pesmi, kar 90 % materiala pa je spisal in aranžiral Boris sam. Njegov vzpon je še vedno prisoten in je en redkih izvajalcev, ki zadovolji občinstvo večih generacij. Z vsakim novim albumom postavlja višje standarde, tak primer je bil tudi album „Via ljubav“ iz leta 2011, tega leta pa je tudipraznoval 25. obletnico svojega delovanja.  Na velikem valentinovem koncertu 14. 2. 2014 v Cvetličarni bo predstavil tako svoje starejše uspešnice, kot tudi novi single „Lako je tebi“ s težko pričakovanega novega albuma, ki bo luč sveta ugledal predvidoma marca 2014!