Zabava

Občutljiva cmera

Sonja Grizila
28. 12. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pika je kot nasmejan vulkan, iz nje bruhata energija in dobra volja, s katerima nevarno okuži vsakogar, ki pride v njeno bližino. In takšnih je čedalje več, saj je v Sloveniji utrdila EFT, tehniko za doseganje čustvene svobode, ki pomaga zelo hitro, nauči pa se je lahko vsak, in to s pomočjo brezplačnega priročnika na spletu. In ko osvobodiš svoja čustva, se uredi tudi marsikaj drugega.

Mateja J. Potočnik

Človeka, ki se ukvarja z nečim tako odbitim, kot je na prvi pogled tapkanje, najprej previdno vprašaš, kaj je pravzaprav po poklicu. Inženirka matematike. In kaj pripravi matematičarko do tega, da skrene s poti, na kateri je vse izmerjeno, logično in jasno? Sledi huronski smeh. Ja, kaj?

 

Občutljiva cmera. Pikine čustvene težave so se začele zelo zgodaj, v otroštvu, ko je rasla med tremi ustrezno podivjanimi brati, a se od njih ni nalezla brezskrbnosti.  »V meni je bilo veliko žalosti, to sem izražala tudi tako, da sem imela neskončno količino pogrebov, na katerih sem potem lahko z razlogom pela žalostne pesmi in  jokala. Obredno so bili pokopani muhe, ptiči, miši, skratka vse, kar je bilo pokojnega.«

Kako matematičarka  skrene s poti? »Ko odrasteš in  prideš k pameti, razumsko ugotoviš,  da ni treba čustvovati z vsem svetom, da ni treba, da te bolijo in  žalostijo zgodbe ljudi, ki jih niti ne poznaš. Hočeš se rešiti svoje preobčutljivosti, da bi te manj živo bolelo. Ljudje so mi sicer govorili, 'pa kaj se toliko sekiraš za druge', hkrati pa sem bila za mnoge zaupnica, saj sem znala z njimi trpeti in hkrati čuvati njihove skrivnosti. In jokati,« pravi Pika. 

Ko matematičarka pride k pameti, ugotovi, da dolgoročno takšnega trpinčenja pač ne bo zdržala, temu so se pridružili še strahovi, recimo pred letenjem, ko je med letom »tako rekoč s svojimi rokami držala letalo v zraku«, da ne bi strmoglavilo. Si predstavljate, kakšen napor je to? Skratka, ugotovila je, da tako ne gre več naprej. Začela je iskati vse mogoče poti, da bi se bolje počutila v svojem telesu, a ni nič pomagalo. »Sem petkrat žgan beton,« pravi.  

Taptaptap. 

Po študiju je bila najprej srednješolska profesorica matematike, delala je v računalniškem centru, bila še po nekaj drugih dobrih službah (v eni od njih jih je direktor ob treh naganjal iz službe …),  z nekdanjim možem odprla znano trgovino Kalček …, nakar se je srečala z EFT. Kako? 

Prijatelj iz študentskih let, elektroinženir, ji je rekel, da je našel neko čudo, in ji kar na sprehodu pokazal, kaj. »Stala sva v snegu, on je mlatil po meni in se režal, jaz pa sem nenadoma zaznala svet okrog sebe bolj jasno in živo. Kaj je to, sem rekla presenečeno, on pa, da je pozabil.«  Seveda je začela pri priči raziskovati. Najprej se je znebila svojih čustvenih viharjev in strahov ter iz hvaležnosti leta 2006 prevedla priročnik EFT in ga z dovoljenjem izumitelja metode, Garyja Craiga, objavila na spletu, od koder si ga lahko vsak brezplačno sname, nato je izšel v knjižni obliki še priročnik iz serije »za telebane«. Mislila je, da je s tem opravila, a ni, saj so jo številni znanci in neznanci začeli prepričevati, naj jim tehniko v živo razloži in pokaže.

Pa se je začela izobraževati v tujini, dosegla vse najvišje stopnje mojstrstva, zdaj je učiteljica pri AAMET International, najbolj pa jo veseli, da je prišla z nadvse koristno in brezplačno metodo do zadnje slovenske vasi, da je poslal eden od policijskih sindikatov svojega sodelavca k njej na izobraževanje, da zdaj uči druge, da se pri njej učijo učitelji in potem izobražujejo učence, pa medicinske sestre, da so o EFT napisali že štiri diplomske naloge, peta pa se piše … Iz kroga hvaležnih tapkalcev so tudi deževali predlogi za njeno nominacijo za Slovenko leta 2013.