Zabava

Kakor jutranja zarja nas njihova glasba nagovarja

Alesh Maatko
23. 11. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ansambel Zarja je eden izmed tistih slovenskih ansamblov, ki ima za seboj bogato glasbeno zgodovino. Ko so prvič zaigrali skupaj, se je pisalo leto 1993. Drago, Mirko in Igor so glasbeno popotovanje začeli kot instrumentalni trio, nato pa se jim je kaj hitro pridružila pevka Sonja. A želja po ansamblu je zorela že mnogo prej …

Leta 1989 je Drago Primožič igral harmoniko pri ansamblu Glas Slovenije iz Škofje Loke. V sebi je že od otroških let imel željo, da bi ustanovil svoj ansambel. Potreboval je kitarista in basista, zato je navdušil bratranca Igorja Sokliča, da je kupil kitaro. Mirko Rozman, ki je bil njun prijatelj in sokrajan, pa je kupil bas. Prav kmalu so začeli preigravati znane melodije na raznih prireditvah in veselih večerih. Konec leta 1993 so k sodelovanju povabili še Sonjo Primožič, ki je bila iz sosednje doline Jelendol. Dragov idol je bil takrat Franc Mihelič, zato je bila večina pesmi, ki so jih igrali, njegovih. S Sonjo sta se zelo lepo glasovno ujela, zato so z velikim veseljem nadaljevali vaje. Prvi nastop so imeli že konec januarja 1994 na Pokljuki, kjer je bil tek politikov in diplomantov. Znali so kakšnih dvajset pesmi, to pa še ni bilo najhuje. Ozvočenje je bilo kar drago, zato so prosili Igorjevo in Dragovo staro mamo, da sta posodili denar zanj.

Prvo vajo so imeli 27. decembra 1993, in sicer kar v dnevni sobi.

Tako so se začeli prvi nastopi, maja 1995 pa so gostovali v Ameriki. Po vrnitvi so začeli razmišljati, da bi igrali tudi kakšno svojo pesem, zato so odšli do Francija Šarabona, ki jim je svetoval, naj se obrnejo na Franca Ankersta. Tako se je začela naveza Draga in obeh Francijev. Leta 1997 se je vsem trem trud obrestoval, saj je ansambel na festivalu v Števerjanu za pesem Pod starimi borovci dobil nagrado za najboljšo vokalno izvedbo. Konec istega leta je izšla tudi prva kaseta z naslovom Šparovni Goren'c in priredili so veliki koncert Zarje z gosti v Tržiču. 

Naslednje leto so spet slavili, saj so na Ptujskem festivalu za skladbo Mam'na peka dobili zlatega orfeja. Sodelovali so tudi na festivalu v Vurberku, kjer je bila pesem Povest o sreči nagrajena za najboljše besedilo. Tudi festival narečnih viž v Škofji Loki leta 2001 jim je prinesel nagrado občinstva, in sicer za skladbo Dragocen dariv. Leta 2002 je izšla njihova zgoščenka z naslovom Povest o sreči, na kateri je bilo 12 novih pesmi in 12 pesmi s prve kasete. V tem času so začeli sodelovati tudi z besedilopiscem Ivanom Sivcem. Kljub želji, da bi ob izidu zgoščenke priredili koncert, se jim ni izšlo, saj je pevka Sonja pričakovala dvojčka, njena nosečnost pa je bila tvegana, zato je za nekaj časa prekinila petje.

Posebnost ansambla Zarja je, da veliko skladb izvajajo v gorenjskem narečju, kar pa za pevko Sonjo ni težava, saj je ta prava Gorenjka.

Vsako leto so tudi pridno pošiljali pesmi na razpis festivala Slovenska polka in valček, in leta 2005 so bili prijetno presenečeni, ko je pesem Na Kofcah prišla v finale. To je bila prijetna izkušnja in obenem prelomnica v delovanju ansambla, saj jih je takrat po dvanajstih letih zapustil basist Mirko Rozman. Nadomestil ga je Andrej Hodnik iz Srednje vasi v Bohinju, ki je bil član ansambla dobri dve leti. Skupaj z njim so še drugič obiskali ZDA. Želja po štiriglasnem petju pa se jim je izpolnila marca 2007, ko je v ansamblu začel prepevati in igrati basist Primož Urbanec s Pangršice. Letos spomladi so se uvrstili v finale oddaje Na zdravje, kjer so se s pesmijo Tržič zelo uspešno predstavili tudi širši javnosti. Tako kot se bodo na težko pričakovanem jubilejnem koncertu, ki se bo zgodil 6. decembra v Tržiču.