Zabava

Rusko sodišče zaradi posnetka Pussy Riot zaprlo spletno stran

STA
31. 10. 2013, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Moskvi je danes priljubljeni spletni strani odvzelo licenco, ker je objavila video posnetek punk skupine Pussy Riot z opolzkimi izjavami. Zaprtje strani je sprožilo ogorčenje med ruskimi novinarji in tudi v tujini. Organizacija Novinarji brez meja je že sporočila, da gre za "izjemno nevaren presedan za svobodo obveščanja v Rusiji".

Novičarska spletna stran Rosbalt je že napovedala, da bo na ruskem ustavnem sodišču izpodbijala odločitev moskovskega sodišča in da protestno ne bo prenehala delovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktorica Rosbalta Larisa Afinova je še opozorila, da predstavlja odločitev nevaren presedan in da gre za veliko nevarnost vsem neodvisnim novinarjem, ki so prisiljeni delovati pod vse bolj restriktivnimi pogoji, ki jih postavljajo oblasti predsednika Vladimirja Putina.

Sodišče je sicer spletni strani licenco odvzelo, potem ko se je nanj s pritožbo obrnil državni organ, zadolžen za nadzor nad ruskimi mediji, Roskomnadzor.

Kot trdijo pri Roskomnadzoru, je Rosbalt kršil medijsko zakonodajo, s tem ko je neodgovorno objavil dva video posnetka - posnetek skupine Pussy Riot in še nek drug posnetek s spletne strani YouTube -, v katerih se pojavljajo umazane in opolzke izjave. Te bi namreč lahko slišali ruski mladoletniki, opozarjajo po poročanju AFP.