Zabava

Viktorji 1996: Viktor za posebne dosežke za Laibach Superstar

4. 3. 2013, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mario Galunič, Sašo Hribar in Adi Smolar so tista imena, ki so leta 1996 prejeli viktorja popularnosti. Viktorja za posebne dosežke pa je prejela zasedba Laibach.

##IMAGE-21348##

Viktorje za leto 1996 so podeljevali marca 1997 v Cankarjevem domu. Prireditev sta vodila Blažka Müller in Brane Završan.

Rok Golob in njegov Stop The Band sta skrbela za glasbeno razpoloženje v dvorani. Naj kot zanimivost povemo, da so to leto prvič podelili tudi strokovnega viktorja za najboljšega televizijskega voditelja.

Viktorja za posebne dosežke je leta 1996 prejela zasedba Laibach Superstar.

"V svoji nadvse protislovni zgodovini je skupina predstavila sedemnajst avtorskih albumov, od katerih so nekateri izzivalni, drugi trendovski, tretji monumentalni. Njihova najmočnejša oporišča ostajajo Nemčija, Anglija, Belgija, Švedska, Irska in Češka, njihove kreacije, tudi zadnja, pa so zelo odmevale tudi v domačih logih. Njihov krožek ni osamljena kreativna lokomotiva. Dragocenost njihovega poslanstva je to, da je združeval ustvarjalne zmožnosti naših najboljših glasbenih postmodernistov," so zapisali v utemeljitvi.

Dobitniki viktorjev popularnosti:

televizijski: Mario Galunič

radijski: Sašo Hribar

glasbeni: Adi Smolar  

Dobitniki strokovnih viktorjev:

najbolj elegantno oblečena medijska osebnost: Tajda Lekše

najboljša radijska kulturna oddaja: Radijska igra za odrasle

najboljša radijska zabavna oddaja: Izštekani

najboljša televizijska kulturno-umetniška dokumentarna ali igrana oddaja: Povečava

najboljša televizijska otroška, mladinska ali izobraževalna oddaja: Pod klobukom

najboljša televizijska zabavna oddaja: Res je!

najboljši televizijski voditelj: Bojan Krajnc

viktor za posebne dosežke: sinhronizacije risank na televiziji ("Posebno hvaležni so jim naši najmlajši, saj se z njihovo pomočjo televizija spreminja v prijazno in razumljivo napravo. V zadnjih letih so dosegli zavidljivo visoko stopnjo kakovosti, kar jim priznavajo tudi mnogi tuji producenti. V številnih primerih niso le dosegli izvirnikov, temveč so jih tudi presegli. Tega pa ne bi dosegli, če ne bi izoblikovali res ustvarjalne skupine, v kateri so razen programskih delavcev še izkušeni režiserji, tonski mojstri, glasbeniki, aranžerji in seveda veliko izkušenih in izjemnih slovenskih igralcev. Celotna ekipa zasluži za vrhunsko ustvarjalnost najgloblji poklon in najvišje priznanje.")

##IMAGE-21349##

##IMAGE-21350##

viktor za posebne dosežke: Tomaž Perovič ("S sodobnim in učinkovitim pristopom k ustvarjanju informativnih in polemičnih oddaj je v hipu osvežil slovenski televizijski prostor. Pri tem je z drznimi vizijami najprej na nacionalni in zdaj na komercialni televiziji tako korenito pretresel in prevetril podobo slovenske televizijske informacije, da si le-ta ne bo nikoli več drznila biti takšna, kot je bila nekoč. Namreč suhoparna," so zapisali v utemeljivi.)

viktor za življenjsko delo: Nataša Dolenc

Na prireditvi so nastopili tudi glasbeni izvajalci, in sicer je Demolition Group in Helena Blagne Zaman s skladbo Dež, Leteči potepuhi s pesmijo Obrni čas, Špela Medved je zapela Rada bi ostala mala (glasbo je zložil Davor Božič, besedilo je napisala Miša Čermak), Viva viktor! je bila sklepna točka Orkestra slovenske policije in vokalnih solistov: Diega Barriosa Rossa, Helene Blagne Zaman, New Swing Quarteta, Klemena Tičarja, Boštjana Andrejca in Vojka Djurana. Glasbena točka Po jezeru je bila razdeljena na dva dela, v prvem je svojo interpretacijsko mojstrovino pokazal New Swing Quartet, v drugem pa so s funky različico nastopili izjemni Skunk funk. Skupina BO3 pa se je predstavila s pesmijo Vroča hladna.